eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A vártnál alacsonyabb áron kelt el a 122 karátos nyers kék gyémánt

A vártnál jóval alacsonyabb áron, 27,6 millió dolláros (6,7 milliárd forintos) összegért talált vevőre a Petra Diamonds egyik dél-afrikai bányájában júniusban talált 122,52 karátos kék gyémánt, amelyért előzetesen a nyers gyémántok esetében rekordot jelentő 35,3 millió dollárnál is magasabb összeget reméltek.

A vevő egy olyan társulás, amelynek tagja a londoni székhelyű bányatársaság és egy csiszolással foglalkozó cég, ennél többet azonban nem közöltek arról, hogy ki vette meg a ritka gyémántot, amely a korábbi becslések szerint csiszolva majd 85 millió dollárt is érhet. A cég a vételár 85 százalékát most, a fennmaradó 15 százalékot pedig a csiszolt kő eladása után kapja meg.

Noha a 27,6 millió dolláros összeg jóval alacsonyabb a várt 35-40 milliónál, elemzők szerint nem "katasztrofális". Felhívták a figyelmet arra, hogy a színes gyémántokat különösen nehéz beárazni, mert a szín intenzitása akár tízszeresére is növelheti a kő értékét egy ugyanolyan minőségű fehér gyémántéhoz képest.

A kék gyémántok olyan ritkák, hogy nincsenek is pontos adatok a feltárásukról. A drágakő a bórnak köszönheti kék színét.

A Petra Diamonds január óta három nagy méretű gyémántot hozott felszínre a Cullinan bányából, közülük kettő volt kék, egy pedig fehér. A januárban talált 29,6 karátos kék gyémántot 25,6 millió dollárért a New York-i Cora International vette meg. Az ékszerház 12 karátosra csiszolta a ritkaságot, amelynek a Blue Moon nevet adta. A fehér gyémánt egy 232 karátos darab, és az év végéig akarja értékesíteni a Petra Diamonds.

A legmagasabb ár, amelyet egy nyersgyémántért fizettek, 35,3 millió dollár: ennyiért cserélt gazdát 2010-ben egy 507 karátos fehér gyémánt, amelyet szintén a Cullinan bányában találtak - csakúgy, mint a valaha ismert legnagyobb csiszolatlan gyémántot, a 3106 karátos Cullinant, amelyet 1905-ben hoztak felszínre. Azt a drágakövet 105 kisebb darabra vágták, a két legnagyobb az Afrika nagy csillaga és az Afrika kis csillaga. Mindkettő a brit koronaékszerek része, és a londoni Towerben őrzik őket.

A Petra Diamondsnak öt bányája van a Dél-afrikai Köztársaságban, egy pedig Tanzániában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×