eur:
388.61
usd:
360.99
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Ukrajna viseli a teljes felelősséget a maláj repülőgép katasztrófájáért

Teljes mértékben Ukrajna viseli a felelősséget a malajziai utasszállító júliusi katasztrófájáért - jelentette ki szerdán Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter malajziai kollégájával folytatott moszkvai megbeszélésén.

Az orosz tárcavezető kifejtette: "meggyőződésem, hogy ha Ukrajna belső problémáit a fegyveres erők alkalmazása, az utóbbi hónapok vérontása, nehéztüzérség, beleértve a rakéták és a légierő - helikopterek, támadó- és vadászgépek - alkalmazása nélkül oldotta volna meg, akkor nem történt volna meg ez a tragédia".

Sojgu emlékeztetett arra, hogy malajziai kollégájának moszkvai látogatását nem tervezték, arra a Boeing-777-es repülőgép délkelet-ukrajnai katasztrófája miatt kerítettek sort.

Nehezményezte, hogy Ukrajna mindeddig nem válaszolt az orosz védelmi minisztériumnak a malajziai utasszállító lezuhanásával kapcsolatos egyetlen kérdésére sem. "Tíz egyszerű kérdést állítottunk össze az ukrán félnek, amelyekre a válaszok megvilágíthatnák a történtek körülményeit" - mondta az orosz miniszter. Közölte, hogy a tárca kész megadni minden szükséges segítséget a katasztrófa okainak felderítéséhez. Szerinte független és elfogulatlan vizsgálatot kell folytatni, és annak eredményeit a világ közvéleménye elé kell tárni.

Hishamuddin Hussein malajziai védelmi miniszter, - akinek rokonai is meghaltak a repülőszerencsétlenségben - kedden még Kijevben az ukrán miniszterelnök-helyettessel tárgyalt. Malajzia szeretné, ha szakértőik és a nemzetközi vizsgálóbizottság más tagjai mielőbb eljuthatnának újra a maláj gép lezuhanásának helyszínére, Donyeck térségébe.

Ausztrál, maláj és holland szakértők július végén már vizsgálódtak a katasztrófa helyszínén, de a Délkelet-Ukrajnában akkor zajló heves harcok miatt pár nap után kénytelenek voltak elutazni onnan.

Najib Razak malajziai miniszterelnök kedden korlátlan hozzáférést követelt a katasztrófa helyszínéhez és bejelentette, hogy hétfőn Ukrajnába küldtek egy maláj kutatócsoportot. Az ország védelmi minisztere kedden az ukrán fővárosban ugyanakkor azt mondta, hogy nem akarják veszélynek kitenni saját embereiket és a többi külföldi szakértőt, mivel a tűzszünet ellenére Délkelet-Ukrajnában folytatódtak a harcok.

A malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járatán 43 malajziai állampolgár tartózkodott. Közülük eddig 34 áldozat földi maradványait szállították haza. A tragédiában összesen 298-an vesztették életüket, többségük holland állampolgár volt.

A Holland Biztonsági Testület kedden közzétett előzetes jelentése szerint a Boeing-777-es július 17-én több, kívülről érkező, nagy mozgási energiájú tárgy okozta szerkezeti károsodás miatt még a levegőben darabokra szakadt Délkelet-Ukrajna felett.

Moszkva azzal vádolja Kijevet, hogy ukrán fegyveresek találták el Buk típusú légvédelmi rakétával a maláj utasszállítót júliusban, míg Kijev és a Nyugat feltételezése szerint oroszbarát szakadárok lőtték le a Boeinget Buk légvédelmi rakétával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×