eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Mozgásba lendül a német hadiipar

Élve a fokozódó geopolitikai feszültség adta lehetőséggel felemelték a hangjukat Berlin "túl merev" fegyverexport-politikája ellen a német hadiipari vállalatok. Panaszuk meghallgatásra is talált a német politikában.

Sigmar Gabriel gazdasági miniszter a német hadiipari vállalatok vezetőivel pénteken folytatott megbeszéléseit követően közölte, hogy a kereszténydemokrata és szociáldemokrata kormánykoalícióban az elkövetkező hetekben egyeztetnek majd a német hadiipari fejlesztések jövőbeni céljairól és irányáról.

Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, Ursula von der Leyen védelmi miniszter és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter bevonásával vitatják majd meg, hogy milyen költségvetési lehetőségek állnak rendelkezésre, illetve milyen katonai szükségletek jelentkeznek a Bundeswehrnél annak a veszélynek az elhárításához, amit például a kelet-ukrajnai helyzet eszkalációja, illetve az iszlám milíciák előretörése a nyugati demokráciákra nézve jelenhet.

Sigmar Gabriel szerint mindezek tükrében már az is kérdésessé vált, hogy az amit a Bundeswehr, a NATO és az uniós tagállamok jelenleg a német hadiipari vállalatoktól rendelnek, elegendőek-e egyáltalán a túléléshez.

Sigmar Gabriel ugyanakkor rámutatott a koalíciós szerződés ellentmondásaira. Ami egyrészt kimondja, hogy Németország az Európai Unión és a NATO tagországokon kívülre csak kivételes esetben, kifejezetten saját biztonsági érdekeit szem előtt tartva exportálhat hadianyagokat, másrészt rögzíti, hogy Németország érdekeit egy erős és fejlett hadiipar szolgálja.

A német hadiipari vállalatok szakmai képviseleti szervezete a BDSV (Bundesverband der Deutschen Sicherheits- und Verteidigungsindustrie e.V.) elnöke, a Rheinmetall vezérigazgatója Armin Papperger szerint gyors megoldásra van szükség, mert az idő ellenük dolgozik. A késlekedés veszélybe sodorná a német haditechnikát és vele együtt a hadiipari vállalatoknak azt a képességét, hogy "a lehető legmagasabb színvonalon szerelje fel a hadseregben szolgáló fiainkat és lányainkat".

Az "innovációs motorként" is fontos gazdasági szerepet betöltő német hadiipari szektor jelentősége már olyannyira megrendült - mutatott rá Claus Günther, a lőszereket, rakétákat és lánctalpakat gyártó Diehl konszern vezérigazgatója, hogy számos nemzetközi fejlesztési projekt már német közreműködés nélkül működik.

A BDSV a német hadiipari ágazat üzleti kilátásainak romlása miatt elsősorban a középvállalatok kerültek nehéz helyzetbe, mivel a magasabb kockázatokra hivatkozva bankjaik megnövelték hitelfinanszírozási költségeiket. Ezen a téren mindenképpen segítségre számít a német hadiipar, például az állami Kreditanstalt für Wiederaufbau közreműködésével.

A BDSV statisztikái szerint a német hadiipari ágazat 2011-ben mintegy 100 ezer alkalmazottat foglalkoztatott.

A német hadiipari ágazat évente többmilliárd eurós forgalmat bonyolít.

A kézifegyvereket gyártó Heckler & Koch forgalma 2013-ban 200 millió euró volt. A Leopard tankokat és Puma lövészpáncélosokat, illetve önjáró lövegeket gyártó Krauss-Maffei Wegmann (KMW) 900 millió euró forgalmat ért el tavaly. Az Eurofighter vadászgépek hajtóműveit gyártó MTU Aero Engines forgalma 501 millió euró volt. A Rheinmetall konszern páncélosokat, lőszereket és légvédelmi rendszereket gyártó hadiipari üzletága, a Rheinmetall Defence forgalma 2,2 milliárd euró volt tavaly. A tengeralattjárók és hadihajók építésével foglalkozó Thyssenkrupp Marine Systems pedig a 2012/2013-as pénzügyi évben 1,2 milliárd értékesítési árbevételt ért el.

A svéd SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) kutatóintézet statisztikái szerint Németország a világ harmadik legnagyobb hadianyag exportőre, igaz forgalma messze elmarad az első kettőétől. Tengeralattjáró-exportban viszont világelső, harckocsi-exportban pedig Oroszország után a második.

A nemzetközi hadianyagpiacot az Egyesült Államok és Oroszország együttesen 56 százalékkal uralja, Németországnak pedig 7 százalékos a részesedése.

A német fegyverexportnak 2009 és 2013 között mintegy egy harmada európai országokban talált vevőre, 29 százaléka Ázsiába és a csendes-óceáni térségbe irányult, 22 százaléka Amerikába, 17 százaléka pedig a Közel-Keletre.

A BDSV adatai szerint a német védelmi ágazat forgalmának túlnyomó részét azonban nem a kifejezetten hadiipari célú felszerelésekkel és eszközökkel, hanem felügyeleti és biztonsági berendezésekkel, számítástechnikai megoldásokkal és szolgáltatásokkal bonyolítja le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×