eur:
390.66
usd:
364.19
bux:
68180.34
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Hűtlen kezelés miatt vádat emeltek a Bolyai katonai főiskola ingatlanügyében

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt három ember ellen emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség az egykori Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolai Kara két ingatlanának eladása miatt - közölte Nagy Andrea, az ügyészség szóvivője kedden az MTI-vel.

A vádirati tényállás lényege szerint a ZMNE Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolai Kar Budapesten, az Üllői út 133-135. szám alatt található két ingatlana forgalmi értékének meghatározására a Honvédelmi Minisztérium Infrastrukturális Ügynökség (HM IÜ) vállalkozási szerződést kötött egy közbeszerzési eljárásban kiválasztott értékbecslő céggel - ismertette a szóvivő. A cég feladata volt az ingatlanok forgalmi értékének meghatározása, a HM IÜ állományába tartozó két ügyintézőé pedig annak vizsgálata, hogy az értékbecslés a jogszabályoknak, a szakmai követelményeknek és a szerződésben foglaltaknak megfelel-e. Az értékbecslő - az egyik ügyintéző által közvetítettek alapján - a valódihoz képest több mint egymilliárd forinttal csökkentette az ingatlanok forgalmi értékét.

Az értékbecslő ezen szándékos magatartásával, a két ügyintéző pedig azzal, hogy a manipulált anyagot elfogadásra előkészítette, tévedésbe ejtette a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsnak az értékesítésről döntő tagjait. Mindezek eredményeként a Honvédelmi Minisztérium 2008 áprilisában adásvételi szerződéssel, versenyeztetés nélkül, áron alul értékesítette az ingatlanokat a Ferencvárosi Önkormányzatnak - állapította meg az ügyészség.

A Központi Nyomozó Főügyészség az értékbecslő és a két ügyintéző ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsánál.

A nyomozást két másik, az ügylet idején a HM IÜ állományába tartozó gyanúsított esetében bizonyítottság hiányában megszüntette - írta Nagy Andrea.

Az ügy Hende Csaba honvédelmi miniszter feljelentése alapján indult egyéb részét elkülönítették, így az ingatlanok továbbértékesítése, valamint a HM által teljesített kifizetések miatt tovább nyomoznak. Annak az ügynek jelenleg nincs gyanúsítottja - olvasható az ügyészségi közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Új támogatója lett a francia EU-s pénzügyi puccstervnek

Új támogatója lett a francia EU-s pénzügyi puccstervnek

Az európai befektetéskezelési ágazat támogatja a francia javaslatot, amely az EU-tagállamok egy kis országcsoportokra érvényes tőkepiaci uniójának létrehozására irányul. Sandro Pierri, az Európai Alap- és Vagyonkezelési Szövetség (EFAMA) elnöke arra figyelmeztetett, hogy a reformmal kapcsolatos további késedelmek és EU-n belüli felesleges viták azt eredményezhetik, hogy még több vállalat és befektetés vándorol át az Egyesült Államokba.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×