eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Sokadszori próbálkozásra megválasztotta elnökét a bagdadi parlament

Sokadszori próbálkozásra Szálem el-Dzsabúri szunnita politikust választották meg kedden a bagdadi parlament új elnökének - jelentette az iraki közszolgálati televízió.

A mérsékelt iszlamista politikus a zárt ajtók mögötti szavazás során megszerezte a voksok abszolút többségét. A 328 tagú testület 194 tagja Dzsabúrira szavazott, a második jelölt mindössze 19 voksot kapott, hatvanan tartózkodtak.

Szakértők szerint ez lehet az új kormány megalakítására irányuló folyamat első lépése. Azt egyelőre nem tudni, hogy a házelnök megválasztása egy átfogó megállapodás része-e. Az alkotmány értelmében a parlamentnek mostantól harminc napja van arra, hogy államfőt válasszon, akinek ezt követően tizenöt napon belül fel kell kérnie a parlament legnagyobb frakcióját a kormányalakításra.

Egy íratlan szabály szerint a kormányfői tisztséget síita jelöltnek kell betöltenie, az államfőnek kurdnak, a házelnöknek pedig szunnitának kell lennie. Most megnyílt az út a két másik állami méltóság megválasztásához is.

Korábban sokáig nem sikerült politikai konszenzust elérni a jelölésről az új házelnök, államfő és kormányfő posztjára, mivel több frakció bojkottálta a törvényhozás legutóbbi ülését. Ali asz-Szisztáni ajatolláh, az ország első számú síita vallási elöljárója is hiába ösztönözte a törvényhozókat, hogy egyezzenek meg a három fő poszt várományosának személyében, elejét véve így a belpolitikai vitáknak, amelyek csak tovább gyengítik az országot.

A belpolitikai bénultság oka, hogy a szunniták és a kurdok elutasítják Núri al-Máliki jelenlegi síita kormányfő ismételt megválasztását, mivel szerintük kormánya csak saját vallási csoportjának érdekeit tartja szem előtt. Még a síita pártok is megosztottak Máliki személyével kapcsolatban, ő azonban nem mutatja jelét annak, hogy hajlandó lenne lemondani a posztról, amelyet jelenleg ügyvezető jelleggel tölt be.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×