eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Az orosz duma megszavazta a hadiflottával kapcsolatos megállapodások felmondását

Egyhangúlag megszavazta az orosz parlament alsóháza hétfőn az orosz fekete-tengeri hadiflotta Krím félszigeti állomásoztatásáról Ukrajnával 1997-ben és 2010-ben kötött megállapodások felmondását.

A 450 fős duma jelen lévő 443 képviselője voksolt igennel, ellenszavazat nem volt. Az orosz elnök által a múlt pénteken benyújtott törvényjavaslat szerint a Krím félsziget, és az ott lévő Szevasztopol város Oroszországhoz való csatlakozásáról március 18-án Moszkvában aláírt megállapodással megszűnt az orosz-ukrán egyezmények tárgya.

A felmondás 4 szerződést érint: az egykori szovjet Fekete-tengeri Flotta megosztásáról, a megosztással kapcsolatos egymás közötti elszámolásról, az orosz hadiflotta krími státusáról és a félszigeten való állomásoztatásának feltételeiről 1997. május 28-án Kijevben aláírt 3 megállapodást, valamint az orosz flotta állomásozásának 2042-ig történő meghosszabbításáról 2010. április 20-án aláírt harkivi szerződéscsomagot.

A parlamenti szavazáskor az orosz elnököt a dumában képviselő Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes elmondta, hogy jelenleg már nincs semmilyen alapja a négy szerződésnek, ugyanakkor kijelentette, hogy Moszkva készen áll a megállapodások egyoldalú felmondása miatt keletkező jogi és pénzügyi kérdések megvitatására Kijevvel.

Az orosz nemzetbiztonsági tanács a múlt pénteki ülésén döntött arról, hogy Moszkva felmondja a fekete-tengeri hadiflottával kapcsolatos megállapodásokat, s ezt követően Vlagyimir Putyin elnök benyújtotta a törvényhozásnak az egyezmények megszüntetésére vonatkozó törvényjavaslatot.

A Krím félsziget és az orosz fekete-tengeri hadiflotta bázisának helyt adó krími Szevasztopol város vezetői március 18-án írták alá a Moszkvában államközinek nevezett szerződést a területek Oroszországhoz csatlakozásáról. A megállapodást azon a héten az orosz parlament mindkét háza jóváhagyta, így az hatályba lépett. A flottával kapcsolatos szerződések így Moszkva számára értelmetlenné váltak. Kijev és a nemzetközi közösség nem ismeri el a Krím Oroszországhoz csatlakozását.

A lassan 17 éves eredeti megállapodás szerint Moszkvának évente közel 100 millió dolláros bérleti díjat kellett fizetnie a fekete-tengeri hadiflotta Krím félszigeten való állomásoztatásáért. Az összeget levonták az ukrán államadósságból, amellyel Kijev Oroszországnak tartozott.

A Viktor Janukovics akkori ukrán elnök és az orosz államfői posztot 2010-ben betöltő Dmitrij Medvegyev által aláírt megállapodásokban pedig Oroszország azt vállalta, hogy tíz évre mintegy 30 százalékkal csökkenti az Ukrajnának szállított gáz jelentős, előre meghatározott részének árát. Cserében Kijev akkor belegyezett, hogy az orosz Fekete-tengeri Flotta a még hatályban lévő, 1997-es szerződés lejárta, azaz 2017. május 28. után újabb 25 évig, vagyis 2042-ig ideiglenesen a Krímben maradjon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×