eur:
387.02
usd:
356.53
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Megkezdődött a kerekasztal-tanácskozás - Janukovics amnesztiát javasolt

Kijevben pénteken kora délután megkezdődött a politikai válságból kiutat kereső, Leonyid Kucsma volt elnök által javasolt kerekasztal-tanácskozás harmadik fordulója, amelyben már az ellenzéki vezetők is részt vesznek.

A tanácskozáson részt vesz a jelenlegi ukrán elnökön, Viktor Janukovicson kívül három korábbi ukrán államfő, Leonyid Kucsma, Leonyid Kravcsuk és Viktor Juscsenko, valamint Arszenyij Jacenyuk, Vitalij Klicsko és Oleh Tyahnibok ellenzéki vezetők, továbbá politikai pártok, szakszervezetek, a művészeti és tudományos élet és a diákmozgalom képviselői, szakértők.

Közben a leggazdagabb ukrán oligarcha, Rinat Ahmetov, akinek vagyonát a Forbes magazin több mint 15 milliárd dollárra becsülte, elfogadhatatlannak nevezte erőszak alkalmazását a tüntetőkkel szemben, és az ellenzékkel való tárgyalásokra szólította fel az ukrán elnököt.

Viktor Janukovics ukrán elnök pénteken javasolta, hogy részesítsék amnesztiában azokat a tüntetőket, akiket az európai integrációt és hatalomváltást követelő demonstrációkon vettek őrizetbe.

"Az álláspontom az, hogy tovább kell lapoznunk, és amnesztiát kell hirdetnünk" - jelentette ki az államfő Kijevben egyetemisták képviselőivel találkozva. Kifejtette, hogy azt szeretné, ha minden fogva tartott demonstráló amnesztiában részesülne, köztük azok is, akikkel szemben a bíróság már ítéletet hozott.
Hangsúlyozta, hogy kész ezt a javaslatot az ukrán belpolitikai válság rendezését célzó nemzeti kerekasztal-tárgyalások résztvevői elé terjeszteni.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×