eur:
389.38
usd:
361.48
bux:
68391.22
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Spontán megemlékezéseket tartottak világszerte Nelson Mandela tiszteletére

Az emberek világszerte spontán szerveződött megemlékezéseken gyászolták Nelson Mandelát, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökét pénteken. A résztvevők Pekingtől New Yorkig mindenhol virágokkal, gyertyákkal és dél-afrikai zászlókkal fejezték ki az apartheid elleni küzdelem élharcosa iránt érzett tiszteletüket, aki bebizonyította, hogy "egy ember is megváltoztathatja a világot".

A világ számos nagyvárosban gyűltek össze emberek, miután Jacob Zuma dél-afrikai elnök csütörtök este bejelentette, hogy 95 éves korában elhunyt a Nobel-békedíjjal kitüntetett politikus.

A legnagyobb tömeg a brit parlament előtt álló Mandela-szobor körül gyűlt össze. Jól jelzi azonban a jelképpé vált politikus hatását, hogy az emberek nem csak Londonban gyászoltak, a világ számos országában tömeg gyűlt össze a dél-afrikai nagykövetség épülete előtt.

"Lenyűgöző, hogy egyetlen ember is mekkora változást tud elérni" - mondta az 51 éves Joan Foster, aki éppen egy virágcsokrot helyezett el a londoni Parlament téren.

A hatalmas, bronzból készült emlékmű lábánál sokan gyertyákat és Mandelát ábrázoló portrékat hagytak. Egy asszony egy Mandeláról készített fényképet ragasztott a szobor talapzatára, a politikus kőbe vésett neve mellé.

Egy kártyára azt írta valaki, hogy "köszönjük az áldozatot, amit értünk hozott", egy másikon az volt olvasható, hogy "nyugodjon békében Mandela úr, Isten bevilágítja hazatérését a mennyországba".

Boris Johnson, London polgármestere kijelentette, hogy a tér "most az emlékezés kertje azok számára, akik koszorút akarnak elhelyezni".
Sokan megkoszorúzták a Temze folyó déli partján elhelyezett Mandela-mellszobrot, tömeg gyűlt össze a Trafalgar téren fekvő dél-afrikai nagykövetség épülete előtt is.

David Cameron brit kormányfő a diplomáciai képviselet épületében aláírta a részvétkönyvet, sorait egy bibliai idézettel zárta: "A béketeremtők, a békekeresők az Isten gyermekei". Anna hercegnő, II. Erzsébet brit királynő lánya is ellátogatott a nagykövetségre.

Részvétkönyveket nyitottak a skóciai Glasgowban és egy dél-londoni kerületben, a jelentős részben feketék által lakott Brixtonban is, ahova Mandela 1996-ban ellátogatott.

A világ számos államában, a brüsszeli európai uniós zászlókhoz hasonlóan, félárbocra eresztették a lobogókat.

A kínai fővárosban az emberek óriási virágkoszorúkkal díszítették fel a Dél-afrikai Köztársaság pekingi nagykövetségének épületét. Egyetemisták sárga virágcsokrokat helyeztek el a Hunan tartománybeli Hengjangban felállított, Mandelát ábrázoló fénykép előtt.

Párizsban a Szajna partján, a külügyminisztérium épületének homlokzatára függesztettek fel egy óriási Mandela-portrét.

A francia fővárosban található dél-afrikai nagykövetség épülete előtt rengeteg virág, valamint egy napilap pénteki címlapjának kinagyított másolata volt látható, amelynek a szalagcíme "Adieu Mandela" (Isten veled, Mandela) volt.

Az afrikai ország diplomáciai képviselete előtt koszorúztak Brüsszelben és az ausztrál fővárosban, Canberrában is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az Európai Bizottság meglépi azt Lengyelországgal, amit Magyarország is szeretne

Az Európai Bizottság meglépi azt Lengyelországgal, amit Magyarország is szeretne

Az Európai Bizottság hétfőn elindítja azt a folyamatot, amelynek célja, hogy hivatalosan is lezárja a Lengyelországgal a jogállamiság hiányosságokról szóló évek óta tartó vitát – közölte három, a tervet ismerő személy a Financial Times-szal. A tavalyi választásokat követően a Donald Tusk vezette EU-párti lengyel kormány februárban tervet terjesztett elő az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítására, amelyet még a Jog és Igazságosság Párt által vezetett párt terjesztett elő.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×