eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nyitnak a konzervatívok felé a német Zöldek

A következő parlamenti választás után nemcsak elméleti lehetőségnek, hanem valódi alternatívának kell lennie, hogy a Zöldek kormányra lépnek a konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel - döntöttek a német baloldali ökopárt vasárnap véget ért berlini kongresszusán, amelyen a szeptemberi választás tapasztalatait elemezték.

A Zöldek az utóbbi három választási kampányban azért küzdöttek, hogy a szociáldemokrata párttal (SPD) alakítsanak kormányt. Mind a háromszor kudarcot vallottak, ezért a következő ciklusban azon kell dolgozni, hogy más koalíciós formációk is lehetségessé válhassanak - emelte ki Anton Hofreiter, a parlamenti frakció egyik vezetője, aki új arc a Zöldek első sorában, a szeptemberi választás után vállalt először vezető szerepet.

A háromnapos kongresszuson elhangzott önkritikus beszédek alapján az ökopárt hangadói úgy vélik, túlságosan erősen hangsúlyozták a kampányban a programjuk baloldali elemeit, és az SPD-hez láncolták a pártot. Ezzel szakítani kell, és a Zöldeknek olyan párttá kell válnia, amely bármelyik parlamenti párttal képes a koalícióra - áll a nagy többséggel elfogadott határozatban.

Szintén új arc a vezetésben Simone Peter, akit - Cem Özdemir mellett - társelnökké választottak. Õ azt hangsúlyozta, hogy a Zöldeknek a társadalmi igazságosság ügyét kell összekapcsolniuk az ökológiával, és a gazdaságpolitikában is erősíteniük kell a profiljukat, hogy visszaszerezzék a választók támogatását. A legfőbb cél a választói támogatás megduplázása - tette hozzá a másik frakcióvezető, Katrin Göring-Eckardt, aki a sikertelen kampányt irányító duó egyik tagja volt, de helyét megőrizte a pártvezetésben.

Jürgen Trittin, a kampányt vezető duó másik tagja visszavonult az első vonalból. Nem vállalt vezető pozíciót többek között Renate Künast sem, aki az előző ciklusban frakcióvezető volt. Távozott a pártvezetésből Claudia Roth is, aki 2004 óta társelnökként tevékenykedett.

A Zöldek 1980-ban alakultak, a Bundestagban 1983 óta rendelkeznek képviselettel. Kormánypártként 1998-ban mutatkoztak be az SPD partnereként. A párt a baloldali-zöld koalíció 2005-ös bukása óta ellenzékben politizál. A szeptemberi választáson 8,4 százalékos eredményt értek el, visszaestek a 2009-ben szerzett 10,7 százalékhoz képest.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×