eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Gyermekekkel tilos a belépés!

Noha Ukrajnában évtizedek óta tartja magát az a közkeletű nézet, hogy egy boldog családban legalább két gyermeknek kell lennie, mert az "egykék önzők", egyre több házaspár dönt úgy, hogy az első után már nem vállal több gyermeket. A hivatalos statisztikák szerint a családok kétharmada egygyermekes - írta a Fokusz című ukrán hetilap.

A statisztika szerint 2012-ben egy termékeny korban lévő nőre átlagban 1,29 gyermek jutott, márpedig ahhoz, hogy a lakosság lélekszáma ne csökkenjen, egy anyára átlagosan legalább 2,14 gyermeknek kellene jutnia. Ha ez a tendencia folytatódik, Ukrajna mostani, mintegy 45,5 milliós lakossága 20 év alatt optimista becslések szerint 42,6 millióra, kedvezőtlenebb esetben akár 38 millióra is csökkenhet.

Az újság által közölt adatok alapján az egygyermekes családok aránya 1999-ben még 60 százalék volt, tavalyra 75,7 százalékra emelkedett. Eközben jelentősen csökkent a kétgyermekes családok aránya, mégpedig 34,3 százalékról 21,5-re, a három- és többgyerekeseké pedig 5,7 százalékról 2,8-ra.

A pénzügyi szempont fontos, de nem az egyetlen oka annak, hogy a párok nem vállalnak második gyermeket. Szakértők szerint az egyik legnagyobb gond, hogy az ukrán családokban az apák nem vesznek részt a gyermeknevelésben.

A mi társadalmunkban az a konzervatív nézet él, hogy a gyermeknevelés kizárólag női feladat - magyarázta Marija Dmitrijeva, a nemek társadalmi helyzetének kutatásával foglalkozó kijevi intézet elemzője. Oleszja Bondar, az ukrajnai női alapítvány igazgatója szerint az ukrán férfiak közül igen kevés vesz ki szabadságot gyermeke születése után, és aki így tesz, az is szégyelli. Ráadásul anyagilag sem motiváltak a férfiak, hogy otthon maradjanak a gyerekkel.

Ukrajnában a nők ugyanazért a munkáért 25 százalékkal kapnak kevesebb fizetést, mint a férfiak - emelte ki az igazgató. Hozzáfűzte: mivel a júliusban életbe léptetett szabályozás szerint az állam helyett most már a munkaadóknak kell fizetniük a terhességi és a szülési szabadságot, a nők kockáztatják azt, hogy a gyermekvállalással elveszítik munkahelyüket.

A házasságok sok esetben már nem élik meg a második gyermek születését. Az állami statisztikai hivatal 2012-ben 168 ezer válást regisztrált 278 ezer házasságkötéssel szemben.

Egyre növekszik az egyedülálló anyák száma Ukrajnában: tavaly összesen 520 ezer gyermek született, 21 százalékuk házasságon kívül.

A lap rámutat arra is, hogy az ukrán társadalom nem kellően toleráns a terhes nőkkel és az anyákkal szemben. A városi infrastruktúra nem felel meg a kisgyermekes anyák igényeinek: kevés helyen van lift vagy olyan feljáró, amelyen a babakocsit fel lehet tolni, a tömegközlekedési eszközökre is nehézkes felszállni babakocsival. Ráadásul a gyerekek jelenlétét sok utas kellemetlennek és idegesítőnek tartja. A boltokban is sokszor hasonló a hozzáállás a kisgyerekekhez.

A lap említést tesz egy megdöbbentő esetről, amelyet egy háromgyermekes anya mesélt el: a kelet-ukrajnai Luhanszk városában egy gyermekszaküzlet ajtaján azt a feliratot látta, hogy "gyerekekkel tilos a belépés!".

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×