eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kiemelt készültségben Róma

Mindenki számára otthont és munkát követel egyebek között a Róma városközpontján szombat délután végigvonuló tüntető tömeg. A megmozdulás miatt a legmagasabb fokú biztonsági készültség van érvényben, mivel a hatóságok a szélsőséges Black Bloc csoport akcióitól tartanak.

A lateráni Szent János-bazilikától indult menet hét kilométeres útvonalán az üzletek bezártak, a bankok kirakatait bedeszkázták. A tüntetés elhalad a Banca d'Italia olasz jegybank római székházánál, amelyet biztonsági gyűrű övez. A szervezők szerint több mint 30 ezres menet az infrastrukturális minisztériumnál ér véget, ahol a tüntetők sátrat akarnak verni.

A tüntetést az északnyugat-olaszországi alpesi települések lakosságát és környezetvédőket tömörítő No Tav mozgalom hirdette meg, amely évek óta tiltakozik a Lyon-Torinó közötti nagysebességű vasútvonal olaszországi szakaszának megépítése ellen. A menethez a gazdasági megszorítások ellen tüntető baloldali szervezetek, az olasz diákmozgalmak, szakszervezetek és a bevándorlókat képviselő egyesületek is csatlakoztak.

Négyezer rendőr felügyeli Róma városközpontját. Eddig 14 tüntetőt vettek őrizetbe, közöttük négy francia anarchistát, akiket azonnal kiutasítottak Itáliából. A hatóságok sisakokat, botokat, a római utcákról felszedett kockaköveket vettek el a randalírozóktól.

Angelino Alfano belügyminiszter azt hangoztatta, hogy nem fognak megismétlődni a 2011 októberében történtek, amikor a "felháborodottak" tüntetésén a rendőrséggel harcba szálló Black Bloc csoportjai csatatérré változtatták az olasz főváros központját.

A tüntetés részvevői elutasították, hogy a szélsőségesekkel azonosítsák őket. Egy kisebb csoport - letérve a menet útvonaláról és kikerülve a rendőröket - békés villámakciót tartott a római pénzügyminisztériumnál, "Mindenki gazdag szeretne lenni!" transzparenssel. Máshol petárdákat dobtak a római utcákat felügyelő pénzügyőrség páncélos járművére.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×