eur:
389.62
usd:
363.98
bux:
68083.95
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Százfős szíriai missziót javasol az ENSZ-főtitkár

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azt javasolta hétfőn a Biztonsági Tanácsnak, hogy az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértőiből egyelőre egy százfős közös misszió végezze a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítését.

A főtitkár javaslatát levélben tette meg, amelynek másolatát megszerezte több hírügynökség.

A BT szeptember 27-én egyhangú határozatban elrendelte a szíriai vegyifegyver-készlet biztonságba helyezését és megsemmisítését, és felkérte Ban Ki Munt, hogy 10 napon belül tegyen javaslatot egy ezt felügyelő szakértői csoport létrehozására.

A levél szerint az ENSZ-szakértők végeznék az utazások, a szállítás és a kommunikáció megszervezését, valamint a szíriai kormánnyal és a felkelőkkel való együttműködést. Az OPCW szakértői pedig a műszaki megbeszéléseket, az ellenőrzést és a felügyeletet végeznék.

Vasárnap már megkezdte a munkáját Szíriában egy 35 fős ENSZ-OPCW-csoport. Az első nap után elégedetten nyilatkozott ennek a csoportnak az egyik tagja, és Ban Ki Mun is. A főtitkár szerint az előőrs gyors helyszínre küldése a két szervezet és a szíriai kormány jó együttműködésének volt köszönhető.

A levélben hangsúlyozta, hogy a szakértők nagyon veszélyes körülmények között, sok esetben harcok körzetében dolgoznak, főleg Damaszkuszban, Homszban és Aleppóban. Hozzátette, hogy a misszió létszáma a feladatok függvényében folyamatosan változni fog. Miután a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítését várhatóan a jövő év közepére be lehet fejezni, a szakértők kevesebb mint egy évig maradnak az országban.

A BT valószínűleg csütörtök délután vitatja meg a javaslatot, és hagyja jóvá a missziót.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×