eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A romák, a bevándorlók és a szerbek iránt a legnagyobb az ellenszenv Horvátországban

Horvátországban leginkább a romák, a bevándorlók és a szerbek iránt mutatkozik idegengyűlölet - tette közzé honlapján legfrissebb felméréseinek eredményeit a horvátországi Béketanulmányok Központja (Centre for Peace Studies) a hétvégén.

A felmérések szerint a horvát lakosság körében a romákkal, a szerbekkel és a bevándorlókkal szemben "nem elhanyagolható mértékű az idegengyűlölet", annak ellenére, hogy a legtöbben nem támogatják az idegenek hátrányos megkülönböztetését.

A 800 fős, országos, reprezentatív felmérést májusban és júniusban végezték. Eszerint a megkérdezettek 63 százaléka fél attól, hogy a bevándorlók elveszik a munkáját, és hogy a külföldiek nem Horvátország érdekeit tartják szem előtt.

A lakosság több mint 20 százaléka mutatott ellenszenvet más népekkel, rasszokkal vagy közösségekkel szemben. A legnagyobb mértékben - 44 százalékban - a romákkal, legkevésbé pedig - 14 százalékban - az Európai Unió nyugati országaiból érkezőkkel szemben elutasítóak a horvátok.

A horvát lakosság körében nagyobb mértékű az idegengyűlölet azokkal a közösségekkel szemben, amelyekkel közvetlen tapasztalataik vannak. A szerbek iránt például a horvátok 38 százaléka mutat ellenszenvet, a menekültekkel szemben pedig 37 százalékuk. Jelentős még a kínaiakkal (32 százalék) és az arabokkal (27 százalék) szembeni ellenszenv.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×