eur:
388.45
usd:
360.74
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Obama párhuzamot vont Wallenberg tevékenysége és a szíriai helyzet között

Barack Obama amerikai elnök stockholmi látogatásán szerdán párhuzamot vont a második világháború alatt magyar zsidók ezreit megmentő Raoul Wallenberg tevékenysége és egy esetleges szíriai beavatkozás között.

Obama a svéd főváros zsinagógájában a svéd miniszterelnökkel együtt tett látogatását követően úgy fogalmazott: Wallenberg tette arra emlékeztet, "nemcsak arra van erőnk, hogy az események tanúi legyünk, hanem arra is, hogy cselekedjünk".

Obama néhány órával korábban arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy lépjen fel Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szemben, akit vegyi fegyverek bevetésével vádol.

Wallenberg Svédország budapesti nagykövetségének titkáraként legalább 20 ezer zsidó ember életét mentette meg azzal, hogy svéd védlevelekkel látta el őket, és védett házakban menedéket biztosított nekik.

Az amerikai elnök találkozott Nina Lagergrennel, Raoul Wallenberg féltestvérével és a 88 éves, magyarországi zsidó származású Alice Breuerrel - jelentette az MTI tudósítója. Alice Breuer egyike azoknak, akiket a svéd diplomata a nyilas uralom idején Budapesten több ezer más zsidó emberrel együtt mentett meg a haláltól. Obama látogatása keretében megnézte Wallenberg svéd útlevelét, zsebtelefonkönyvét és naptárát.

Nina Lagergren a svéd médiának elmondta: az elnök ígéretet tett arra, hogy folytatja erőfeszítéseit annak tisztázására, milyen szerepe volt a Szovjetuniónak az egykori diplomata sorsának alakulásában, s erről Oroszországban is tájékozódni kíván. Obama megerősítette, hogy az amerikaiakat továbbra is érdekli - és szerinte végre az egész világnak meg kell ismernie -, mi is történt Wallenberggel.

Ezt az ígéretet Lagergren rendkívül fontosnak tartja, hiszen - mint mondta - a Wallenberg család nem hisz abban, hogy hozzátartozójuk - miután a szovjet csapatok megszállták Budapestet, majd elszállították a diplomatát - 1947-ben szovjet fogságban, szívinfarktusban halt volna meg.

Az amerikai elnök a svéd kormány vendégeként a program szerint szerdán vacsorán vesz részt a finn államfővel, illetve a norvég, a dán és az izlandi miniszterelnökkel. Csütörtök reggel a svéd királyi párral találkozik, majd Szentpétervárra utazik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×