eur:
387.01
usd:
356.43
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Válságos Nelson Mandela állapota

Rosszabbodott és válságosra fordult vasárnap Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök állapota - jelentette be késő este közleményben az ország kormányzata.

Eszerint Jacob Zuma jelenlegi államfő és Cyril Ramaphosa, a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) alelnöke meglátogatta a pretoriai kórházban a 94 éves korábbi elnököt, és az orvosok arról számoltak be, hogy a beteg állapota romlott a nap folyamán. Az orvosok és ápolók természetesen mindent megtesznek azért, hogy Mandela állapota javuljon, és a legmegfelelőbb ellátásban részesítsék - tette hozzá a közlemény.

Az előző napokban kiadott nyilatkozatok még ismételten arról számoltak be, hogy az elnök állapota súlyos, de stabil.

Az apartheidrendszer megszüntetésében játszott vezető szerepéért Nobel-békedíjjal kitüntetett volt dél-afrikai államfőt június 8-án vitték egy pretoriai kórházba kiújult tüdőfertőzése miatt, és intenzív osztályon ápolják.

Mandela az utóbbi években többször is kórházi ápolásra szorult, az idén is már harmadszor.

Utoljára 2010 nyarán, a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság döntője előtt jelent meg a nyilvánosság előtt.

A volt elnök 27 évet töltött börtönben az apartheidrendszer elleni harca miatt, és a fogságban eltöltött évekre nyúlnak vissza gondjai a tüdejével. 1990-ben engedték szabadon, majd négy évvel később az első szabad dél-afrikai választásokat megnyerve az ország első fekete bőrű elnöke lett. A tisztséget 1999-ig töltötte be.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×