eur:
387.7
usd:
357.1
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Tízezrek tüntetnek az egyiptomi államfő mellett

"Egymillióan az erőszak ellen" jelszó alatt több tízezren gyűltek össze pénteken Kairóban az elnöki palota közelében, hogy támogatásukról biztosítsák Mohamed Murszi államfőt.

A demonstráció válasz a Murszi lemondását követelő ellenzéki csoportok által az elnök hivatalba lépésének közelgő, június 30-i évfordulójára tervezett tiltakozó megmozdulásra.

Az egyiptomi főváros egyik fő sugárútján egybegyűlt tömeg Murszi képmását a magasba tartva, és a Koránból részleteket idézve fejezte ki az államfő iránti rokonszenvét. A gyűléssel egy időben vallási rendeleteket (fatva) adtak ki a Murszit is tagjai között tudó Muzulmán Testvériséggel szimpatizáló imámok, amelyekben zöld jelzést adtak az ellenzékiekkel való szembeszállásra, "vallási háborúnak" címkézve a kilátásba helyezett kormányellenes tüntetést.

A Murszi távozását követelő ellenzéki csoportok azzal vádolják a kairói vezetést, hogy módszeresen magához ragadja a hatalmat, kizárva az ország irányításából a liberálisokat, a szekuláris csoportokat, sőt, még az ultrakonzervatív szalafistákat is. A június 30-i akció szervezői csütörtökön bejelentették: már 15 millióan írták alá azt a petíciót, amelyben Murszi lemondását és előre hozott elnökválasztást követelnek.

Az államfő szimpatizánsai szerint a választásokat elvesztő ellenzék célja, hogy utcai tüntetéseken keresztül érvényesítse akaratát.

Murszi elnökségének első évét politikai viharok jellemezték, amelyek során egyre inkább kirajzolódott az ország - részben vallási törésvonal mentén való - mély megosztottsága. A belpolitikai bizonytalanság a befektetőket és a turistákat is elriasztotta az észak-afrikai országból, ahol a vészesen apadó devizatartalék és a növekvő munkanélküliség mellett az egyre gyakoribbá váló üzemanyaghiány és áramszünetek is fokozzák a Murszi-ellenes érzéseket.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×