eur:
389.44
usd:
364.52
bux:
67956.14
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ezért időzítették az újabb kémbotrányt

Törökország és Oroszország dühösen reagált arra a hírre, hogy a brit és az amerikai titkosszolgálat magas rangú illetékeseket hallgatott le a 2009-es londoni G20-as csúcstalálkozó idején. Ankara "botrányosnak" nevezte az ügyet és magyarázatot követelt a törökországi brit nagykövettől.

Orosz illetékesek szerint árnyékot vethet a most kezdődött G8-as csúcsra a Guardian című brit lap híre, hogy egy hasonló, londoni rendezvényen, 4 éve amerikai kémek hozzáfértek Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök bizalmas üzeneteihez.

Az eset annak nyomán került napvilágra, hogy Edward Snowden egykori CIA-alkalmazott, később az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal, az NSA dolgozója bizalmas dokumentumokat szivárogtatott ki az NSA lehallgatási és más kémprogramjairól, amelyekkel amerikai előfizetők kommunikációját figyelték.

A mostani G8-as csúcs egyik fő témája, az, hogy milyen választ adjanak a szíriai válságra a partnerek. A kémügy még inkább éket verhet a Bassar al-Asszád elnök rezsimjét támogató oroszok és a mérsékelt szíriai lázadók felfegyverzését akaró nyugatiak közé.

Putyin elnök a hétvégén, még a csúcs előtt Londonban fel is tette a kérdést: hogyan adhatnak fegyvert olyanoknak, akik halottak testrészeit eszik meg és ezt videóra veszik? Ezzel arra a szíriai lázadó parancsnokra utalt, aki egy hírhedt videón egy kormánykatona testéből evett.

Bár az ügy lehetőséget ad arra, hogy a Kreml kitartson a szíriai rezsim támogatása mellett, Medvegyev hivatala késett a reakcióval. Az orosz tévének nyilatkozó illetékesek ugyanakkor azt mondták, hogy az ügy elmélyíti a bizalmatlanságot Washington és Moszkva között. Az egyik orosz szenátor szerint nem volt őszinte Barack Obama, amikor 2009-ben azt mondta, hogy "újra akarja indítani" a kétoldalú kapcsolatokat.

Nyikolaj Kovaljov, az FSZB - az orosz titkosszolgálat - volt vezetője pedig azt mondta: nem nehéz kémkedni a külföldi delegációk után, de a hazai kémszervezetek általában kerülik ez, hogy ne robbanjon ki nemzetközi botrány.

A kiszivárgott dokumentumok alapján a Guardian azt állítja, hogy nemcsak az oroszokat, de Mehmet Simsek akkor török pénzügyminisztert is lehallgatták - utóbbit a britek, azért, hogy kiderítsék, mit gondoltak a pénzügyi válság után a globális pénzügyi rendszer reformjáról.

Ankarában magyarázat tételre a külügyminisztériumba rendelték az ottani brit nagykövetet. "Botrányos, hogy egy NATO-szövetségessel szemben így léptek fel"- mondták.

A nyugaton mostanában sokat bírált Recep Tayyip Erdogan miniszterelnöknek - aki Vlagyimir Putyinhoz hasonlóan - nyugati beavatkozásról beszél -, jól jön az, hogy visszavághat a briteknek.

Barack Obama amerikai elnök és a házigazda David Cameron brit miniszterelnök számára ugyanakkor roppant kínos a kiszivárogtatás - még akkor is, ha Cameron az eset idején még nem volt brit kormányfő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×