eur:
389.33
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Alkotmányellenesnek minősítették a tavalyi japán választásokat

Alkotmányellenesnek minősítette a tavaly decemberi japán alsóházi parlamenti választásokat a tokiói felsőbíróság szerdán, ugyanakkor a voksolás eredményét nem semmisítette meg.

A bíróság érvelése szerint sértik a szigetország alaptörvényét a választókerületek méretei közötti eltérések. A választáson a legnagyobb egyéni körzetekben 2,34-szer annyi szavazat kellett egy képviselői mandátum elnyeréséhez, mint a legkisebb választókerületben.

Ugyanakkor a bíróság ítéletében arra is emlékeztetett, hogy tavaly novemberben a japán parlament elfogadott egy törvényt, amely a korábban a legfelsőbb bíróság által több ízben alkotmányellenesnek talált helyzet felszámolását célozta. Habár a választási körzeteket átrajzoló jogszabály nem lépett életbe a december 16-i szavazásig, a bíróság szerint a törvényhozás megtette a megfelelő lépéseket e kérdésben.

A tavalyi választásokat követően jogászok több csoportja indított pert a választókörzetek közötti eltérések miatt az eredmények megsemmisítését kérve, amely ügyekben a szerdai volt az első ítélet. Március végéig további 17 ügyben kell dönteniük japán felsőbíróságoknak.

A legfelsőbb bíróság nemrég a 2009-es alsóházi és a 2010-es felsőházi választásokat is alkotmányellenesnek minősítette hasonló okokból, azonban egyik esetben sem törölték el azok eredményeit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×