eur:
390.84
usd:
365.41
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Tűzszüneti megállapodás Izrael és a Hamász között

Az egyiptomi külügyminiszter bejelentette, hogy létrejött a tűzszüneti megállapodás Izrael és a Gázai övezetet hatalmában tartó Hamász radikális palesztin mozgalom között.

A fegyverek szerda este hallgatnak el - közölte Kairóban Mohamed Kamel Amr. A tűzszünet közép-európai idő szerint 20 órakor lép életbe.

A hírügynökségekhez kiszivárgott részletek szerint a szerda este bejelentett gázai tűzszünetben a Hamász vállalta az övezetből kiinduló összes rakétatámadás leállítását, Izrael pedig azt, hogy megszünteti a radikális palesztin szervezet vezetőinek célzott likvidálását, és a Gáza elleni összes (légi, szárazföldi és tengeri) hadműveletet. A többi palesztin frakciónak is be kell szüntetniük támadásaikat.

Izrael megígérte, hogy rövid "lehűlési" időszak után enyhít a Gázai övezet blokádján, de arra nézve még nincsenek szilárd kötelezettségvállalások, hogy ez konkrétan mit jelent. A zárlat 2007 óta van érvényben, de eközben fokozatosan megszüntettek bizonyos korlátozásokat.

Musza Abu Marzuk, a Hamász egyik vezetője szerint a 24 órás nyugalmi időszak után kezdődnek a tárgyalások a részletekről. Az izraeli média meg nem nevezett forrásai szerint a leendő megállapodás részleteit egy nemzetközi összekötő csoporton keresztül "kezelik".

Az al-Ahram című egyiptomi lap szerint Kairó garanciákat kap arra vonatkozóan, hogy mindkét fél tartja magát a megállapodásba foglaltakhoz. A felek kötelezettséget vállalnak, hogy lemondanak mindenfajta olyan akcióról, amely az egyezmény megszegését jelentené.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Elképesztő negatív áramár született Magyarországon, ami még komoly problémákhoz vezethet

Elképesztő negatív áramár született Magyarországon, ami még komoly problémákhoz vezethet

Minden idők második legalacsonyabb áramára alakult ki ma a magyar áramtőzsdén a holnapi munkaszüneti napra mínusz 108,16 euró/megawattórás szinten, ami a 6000 MW feletti beépített naperőmű kapacitás, a napsütéses idő és a munkaszüneti nap kombinációja mellett született. Ez, és az elmúlt napokban kialakult mínusz 40-60 euró körüli napközbeni árszintek még komoly következményekkel járhatnak a naperőmű piac egyes szereplői, illetve az ipari energiafogyasztók számára is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×