eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Üzemi baleset egy japán atomreaktorban

Üzemi baleset történt hétfő reggel abban a japán atomerőműben, amelynek két reaktorát újraindították az energiahiánnyal küszködő szigetországban.

Leállt az Ohi atomerőmű négyes reaktorában a hűtőrendszer egyik szivattyúja - közölte a létesítményt üzemeltető vállalat, a KEPCO. A leállás amiatt történt, hogy - egyelőre tisztázatlan okok miatt - víz került a szivattyút működtető dízel áramgenerátorba. Ez nem veszélyeztette az atomreaktor működését, mert beindult a hűtőrendszer pótszivattyúja, az üzemi baleset mindenestre nem fogja csillapítani az atomipar újraélesztése elleni tiltakozók indulatait.

Tavaly márciusban a pusztító földrengés és szökőár következtében nukleáris baleset történt a Fukusima-1. atomerőműben, hasadóanyagok kerültek ki a létesítményből, komoly környezetszennyezést okozva. A katasztrófa után Japánban biztonsági okokból vagy karbantartás végett leállították az összes működő atomreaktort is, összesen 50 áramtermelő létesítményt.

A nyári energiahiány miatt azonban júliusban újraindították az Ohi atomerőmű két reaktorát, ami indulatokat váltott ki. Több tízezres tüntetések voltak az atomipar újraélesztése ellen, s csak olaj volt a tűzre, hogy az Ohi atomerőműben egy hónap alatt több kisebb baleset történt. Július 16-án például hirtelen megugrott a nyomás a hűtőrendszerben, ami nagy riadalmat keltett.

A japán kormány azonban ragaszkodik az atomreaktorok újraindításához, mert tart attól, hogy az energiahiány kedvezőtlen hatással lesz a japán gazdaságra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×