INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Izrael még nem döntött Irán megtámadásáról

InfoRádió / MTI
Izrael még nem hozott döntést az iráni atomlétesítmények elleni esetleges támadásról. Mindezt Benjámin Netanjahu miniszterelnök jelentette ki egy kedd esti televíziós nyilatkozatban.

A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta: kormánya önállóan kíván dönteni arról, hogy miként reagáljon Irán nukleáris programjára. Ebben a kérdésben Izraelt senki nem befolyásolhatja - fogalmazott Netanjahu a nyilatkozatban, amelyből a Háárec című napilap idézett részleteket.

A miniszterelnöki interjú azzal egy időben hangzott el, hogy Izraelbe érkezett Leon Panetta amerikai védelmi miniszter. Korábban nyílt titoknak számított, hogy az amerikai kormány ellenez az Irán elleni mindenfajta izraeli katonai akciót, amelyet ugyanakkor Tel-Aviv a hírek szerint már régóta fontolgat.

Az előzetes program szerint Panetta szerdán Netanjahu miniszterelnökkel és Ehud Barak védelmi miniszterrel folytat tárgyalásokat. Izraeli sajtóértesülések szerint a Pentagon vezetője arról kívánja meggyőzni az izraeli vezetést, hogy az Iránnal szembeni szankciók eredményességéhez időre van szükség. Ezen kívül Panetta rá akarja venni az izraeli kormányt arra, hogy mondjon le az Irán elleni, megelőző jellegű katonai csapás szándékáról.

A címlapról ajánljuk