eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Érvénytelen a román népszavazás

Nagy valószínűséggel érvénytelen a Traian Basescu felfüggesztett államfő leváltásról rendezett vasárnapi népszavazás Romániában - derült ki a központi választási iroda (BEC) által helyi idő szerint éjfél után közzétett részvételi becslésből.

A BEC szerint urnazárásig a választói névjegyzékben szereplők 45,92 százaléka adta le voksát. A népszavazás érvényességéhez több mint 50 százalékos részvételre lett volna szükség.

A BEC közölte, hogy a részvételi adat becslés, amelynek során 18 242 szavazókörzet közül 2889-ből dolgozták fel az adatokat reprezentatív minta alapján. A felmérés hibahatára plusz-mínusz 3 százalék.

Mivel a részvétel több mint 3 százalékkal elmarad az 50 százalékos küszöbtől Traian Basescu felfüggesztett államfő valószínűleg visszatérhet hivatalába.

A legmagasabb részvételi arányokat - több mint 70 százalékot - Románia déli megyéiben regisztráltak.

A legkevesebben a magyarlakta területeken mentek el szavazni: Hargita megyében a választói névjegyzékben szereplők 11,6 százaléka, Kovászna megyében 20,6 százaléka, Szatmár megyében 28,2 százaléka, Maros megyében 34 százaléka járult az urnákhoz.

A részvételi adatokat és adott esetben a referendum érvényességét a külföldön leadott szavazatok is befolyásolhatják. A román külügyminisztérium 300 szavazókörzetet szervezett meg külföldön. Ezek közül a tengerentúli körzetekben még hétfő hajnalig tart a szavazás.

Vasile Blaga, a Traian Basescu államfőt támogató ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöke szerint külföldön nem gyűlhet össze több 50 ezer voksnál (a 2009-es elnökválasztáson több mint 100 ezren voksoltak külföldön, de többségük Basescut támogatta).

Amennyiben helytálló a BEC becslése, akkor több mint 700 ezer voks hiányzott ahhoz, hogy a referendum elérje az érvényességi küszöböt. A 45,92 százalékos részvétel 8 millió 400 ezer szavazót jelent, míg a referendum érvényességéhez 9 millió 146 ezer voksra lett volna szükség.

Az urnazáráskor közzétett különböző exit poll-adatok szerint az urnákhoz járulók 84-88 százaléka szavazott Basescu leváltásra, olyan körülmények között, amikor az őt támogató PDL a referendum bojkottálására kérte híveit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×