eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mali északi része teljesen az iszlamisták ellenőrzése alá került

Az iszlamista fegyveresek ellenőrzése alá került Mali teljes északi része, ahol így ellenállás nélkül bevezethetik az iszlám törvénykezést, miután elűzték a tuareg lázadókat az utolsó erősségüknek számító Ansogo városból.

Az al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatban álló iszlamisták már június 27-én is fájdalmas vereséget mértek az Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (MNLA) tuareg lázadóira Gaóban, az országrész három legnagyobb városának egyikében.

Ansogo egyik tisztségviselője a francia hírügynökségnek elmondta, hogy ""a tuareg lázadókat elűzték az iszlamisták a Gaótól mintegy 100 kilométerre, délre lévő Ansogóból". Hozzátette, hogy "ezzel a térség egésze az iszlamisták kezére került".

Mindkét említett város a nigeri határ közelében, a Niger folyó mentén fekszik.

A tuareg lázadókból álló MNLA szintén a hatalmas szahel-övezeti ország északi részének autonómiájáért harcolt, s áprilisban egyoldalúan ki is kiáltotta azt, ígéretet téve arra, hogy vállalja az iszlamisták megfékezését. A mozgalom szóvivője azonban nemrég elismerte, hogy gyakorlatilag kikerült kezükből az irányítás.

Észak-Maliban megfigyelők szerint egy "második Afganisztán" van kialakulóban. A fővárosban, Bamakóban történt márciusi katonai puccs óta erőszak és káosz uralkodik a nyugat-afrikai ország iszlamisták ellenőrzése alá került részén.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) hat államfője múlt szombaton arra szólította fel az átmeneti bamakói vezetést, hogy július végéig állítson fel "egy nemzeti egységkormányt", majd forduljon az ENSZ-hez, és kérjen nemzetközi katonai intervenciót.

A világszervezet múlt csütörtöki ülésén nem adott zöld fényt a külföldi katonai fellépésnek, mindössze büntetőintézkedésekkel fenyegette meg a Mali északi részét elfoglaló iszlamista lázadókat, illetve az alkotmányos rend helyreállítását követelte.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×