eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

EU-bíróság: a szabadság alatt bekövetkező munkaképtelenség időszakára is jár szabadság

Az a munkavállaló, akinek munkaképtelensége fizetett éves szabadságának ideje alatt következik be, jogosult betegségének időtartamával egyező tartamú szabadságot utólag kivenni - erősítette meg egy friss ítéletében az Európai Unió Bírósága.

A luxembourgi székhelyű testület egy spanyol szabályozási vitára vonatkozó nemzeti bírósági kérdés alapján foglalkozott a témával. A nagyáruházak spanyolországi szövetsége ugyanis - a nemzeti szabályozást sajátosan értelmezve - olyan kollektív szerződéseket kötött, amelyek szerint azok a munkavállalók, akik a szabadságuk előzetesen meghatározott időszakának kezdetét megelőzően vagy annak időtartama alatt munkaképtelenek lesznek, nem jogosultak a betegség után igénybe venni szabadságukat.

Az uniós bíróság az ítéletben igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy ellentétes-e ez a szabályozás az idevágó uniós jogszabállyal, vagyis a munkaidő-szervezés egyes szempontjairól szóló irányelvvel.

A bíróság leszögezte, hogy a fizetett éves szabadsághoz való jog az uniós szociális jog különleges fontossággal bíró elve, és "nem lehet megszorítóan értelmezni". A fizetett szabadság célja továbbá "eltér a betegszabadsághoz való jog céljától", hiszen az előbbi arra szolgál, hogy a munkavállaló pihenhessen, a kikapcsolódásra és szabad időtöltésre alkalmas idő álljon a rendelkezésére, az utóbbi viszont a felépülést biztosítja a munkavállaló számára.

Az Európai Bíróság ítélete egyébként nem dönti el a tagállami bíróság előtti jogvitát, utóbbi feladata marad, hogy az ügyet a luxembourgi ítélet alapján elbírálja. Az uniós jog ugyanakkor minden tagállam nemzeti bíróságait kötelezi arra, hogy az EU-bíróság ítéletének megfelelően járjon el a tartalmilag hasonló ügyekben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×