INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Előrehozott választásokat akar a csehek többsége

InfoRádió / MTI
Petr Necas jobbközép kormányának távozását és előrehozott parlamenti választásokat szeretne a csehek többsége - derült ki egybehangzóan abból a két országos felmérésből, amelyet a mostani kormányválság kitörése után készített a STEM/MARK és a Median közvélemény-kutató intézet.

Csehországban annak hatására alakult ki kormányválság, hogy a legkisebb kormánypárt, a Közügyek kedden ultimátumot intézett a miniszterelnökhöz: ha Necas április 26-ig nem teljesíti a Közügyek feltételeit, a párt miniszterei május elsejei hatállyal kilépnek a kabinetből.

A Median felmérése szerint, amely a Prima kereskedelmi televízió megbízásából készült, a megkérdezettek több mint 75 százaléka azt szeretné, ha távozna a Necas-kormány. Hivatalban maradását 18 százalék támogatja, míg 6,5 százaléknak nincs véleménye a dologról. Az emberek több mint 80 százaléka szerint ebben a helyzetben a legjobb megoldást az idő előtti választás jelentené, 54 százalék azt szeretné, ha a voksolás már júniusban megvalósulna.

A STEM/MARK felmérésében, amely a közszolgálati televízió számára készült, az előrehozott választást 55 százalék támogatja. A megkérdezettek 45 százaléka a választást ősszel szeretné megtartani, együtt a részleges szenátusi és regionális választásokkal. Az emberek 43 százaléka szerint viszont minél korábban megtartják a választást, annál jobb.

A két nagyobbik kormánypárt - a Polgári Demokratikus Párt (ODS) és a TOP 09 - szerdán egyaránt közölték: zsarolásnak tartják a Közügyek követeléseit, de április 11-ig hajlandók tárgyalni vele a kormányprogram felülvizsgálatáról és három minisztérium megszüntetéséről. Ha nem sikerül megegyezniük, akkor szorgalmazni fogják az idő előtti választás kiírását. Radek John, a Közügyek elnöke szerda este ígéretesnek nevezte partnerei ajánlatát.

Václav Klaus államfő szerdán úgy nyilatkozott, hogy a pártoknak haladéktalanul tárgyalniuk kell a helyzet megoldásáról, de amennyiben nem tudnak megegyezni, akkor mihamarabb, még nyárig, idő előtti parlamenti választásokat kell tartani Csehországban.

A címlapról ajánljuk