eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Még mindig tárgyalnak a toulouse-i merénylővel

Cáfolta a francia belügyminiszter, hogy elfogta a francia rendőrség elit alakulata a toulouse-i merényletek feltételezett tettesét. Claude Guéan azt mondta, még mindig tárgyalnak a férfival, akinek nincsenek követelései.

"Cáfolom, nem igaz a hír" - jelentette ki szerda délután Claude Guéant, miután a francia tömegtájékoztatási eszközök ellentmondásos információkat közölték az 1988 októberben született Mohamed Merah állítólagos előállításáról.

A belügyminisztérium utóbb azt közölte: a feltételezett tettessel "a tárgyalások folytatódnak, s még mindig folyamatban vannak".

A férfi egy toulouse-i lakóház első emeleti lakásában elbarikádozta magát, túszt nem ejtett, és korábban azt mondta, hogy több fegyver is van nála, de délután megadja magát. Az épületet a rendőrség elit alakulatai körbevették, a környéket pedig teljesen lezárták.

Géant azt mondta, a gyanúsítottnak nincsenek "különleges követelései", csak beszélni akar a dzsihádistákról, mudzsahedekről, al-kaidás kapcsolatairól - idézte a Bloomberg a belügyminisztert.

A gyanúsítottal állítólag dél tájban megszakadtak a tárgyalások, s miután a rendőrség azt közölte, hogy amennyiben délután 2 óráig nem tárgyal újra, megtámadják az épületet, ellentmondásos hírek terjedtek el a francia hírtelevíziókban.

Az I-télé helyszíni tudósítója a francia elnöki hivatalra hivatkozva azt közölte, hogy nem sokkal 2 óra után előállították a tettest, majd néhány perccel később rendőrségi forrásokat idézve tudatta: még nem fogták el, de a rendőrök már behatoltak abba a lakásba, ahol a férfi elbarikádozta magát, és tárgyalni kezdtek vele. A BFM tv források megjelölése nélkül azt közölte, hogy a gyanúsítottat letartóztatták, de utóbb nem tudta megerősíteni a hírt.

Közben Nicolas Sarkozy államfő is a helyszínre érkezett, s egy ideig a körülzárt lakóház közelében lévő laktanyában, a merénylő elfogásával megbízott rendőrök székhelyén tartózkodott.

A Franciaországi Zsidó Intézményeket Képviselő Tanács (CRIF) azt közölte, hogy Sarkozy reggeli megbeszélésükön azt mondta: a gyanúsított szerda reggel is ölni készült.

Robbanószerkezeteket találtak a bátyja gépkocsijában

Robbanószerkezeteket találtak szerdán a toulouse-i merényletekkel gyanúsított férfi bátyjának gépkocsijában - közölték rendőrségi források.

A 24 éves Mohamed Merah bátyját reggel vették őrizetbe a rendőrök. Claude Guéant belügyminiszter szerint a 27 éves Abdelkader a feltételezett sorozatgyilkoshoz hasonlóan az iszlám radikalizmus szalafista mozgalmához tartozott.

A robbanószerkezetekről nem közölt részleteket a rendőrség.

A belügyminiszter szerint a feltételezett merénylő kisstílű bűnözőből lett fokozatosan dzsihádista. Toulouse-i szalafista csoportokban radikalizálódott, mielőtt a pakisztáni-afganisztáni határvidékre indult, hogy részt vegyen a dzsihád harcokban (szent háborúban). Franciaországban tucatnyi bűncselekményt, sokszor erőszakkal együtt járó lopást hajtott végre, amiért börtönben is ült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×