eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Éjszaka is tüntettek Moszkvában

Vasárnap reggelig felváltva tüntettek a tisztességes választásokért a Vörös tér közelében az ellenzéki Proriv (Áttörés) mozgalom képviselői, a Gazprom tv-adója ellen újabb tiltakozó akciót szerveznek.

A tisztességes választásokért jelszóval a Manyezs térre néző Zsukov szobor elé szervezett éjszakai akció során egyenként váltották egymást a mozgalom aktivistái fehér virágokkal kezükben és kabátjukon fehér szalagokkal, amelyek a békés tiltakozás jelképévé váltak Oroszországban.

A karhatalom lezárta a Manyezs térről a Vörös térre vezető utat, de nem avatkozott be a békés tüntetésbe.

Nyikolaj Ljaszkin, az ugyancsak ellenzéki Szolidaritás mozgalom aktivistája a Novaja Gazetának elmondta: "ez nem akció, csak barátságos arccal, fehér színű jelképekkel és jó szándékkal sétálgatunk. Meg akarjuk mutatni az embereknek, hogy lehet sétálni, és ki kell menni az utcára."

A Tisztességes választásokért akciósorozat a 2011. december 4-i parlamenti választást követően vette kezdetét Oroszországban. Moszkvában több tízezer ember részvételével zajlottak a parlamenten kívüli ellenzék szervezte megmozdulások, a nagyvárosokban is ezrek vonultak az utcára.

A március 4-i elnökválasztást követően lanyhult a tiltakozó mozgalom ereje, a március 10-i, Novij Arbaton tartott ellenzéki tüntetésből már kiváltak a nacionalisták. A radikális ellenzék több kisebb, engedély nélküli akciót tartott.

A tiltakozásnak újabb lendületet adott a Gazprom konszern tulajdonában lévő NTV televízió március 15-én sugárzott riportfilmje, amely szerint az ellenzék fizeti a tiltakozókat, és provokálja a rendőrséget.

A Facebook és a hozzá hasonló orosz közösségi oldal, a V Kontaktye, valamint a Twitter felhasználói között hatalmas felháborodást váltott ki a film. Nemcsak ellenzékiek, de a televízió volt és jelenlegi munkatársai is elítélték a riportfilmet. Az Expert médiaholding pedig megszakította kapcsolatát az NTV-vel, mert az nem korrekt módon használta fel az újság főszerkesztőjének kommentárját, és "durva propaganda-hamisítványt" sugárzott.

A szombati moszkvai tiltakozó akción felszólalók az NTV és a benne hirdetők bojkottjára szólítottak fel.

Vasárnapra az osztankinói tv-toronyhoz szerveznek tüntetést a közösségi oldalakon. A Moszkva egyik nevezetességének is számító toronyban több televíziós és rádiócsatorna működik, így az NTV is.

A Lenta.ru internetes híroldal vasárnap arról számolt be, hogy a V Kontaktye oldalán lezárták a szervezésre szánt oldalt, mert azt hackertámadás érte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×