eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Negatív nyilatkozatokat akartak kicsikarni Habsburg Györgyből

"Habsburg György elítéli a Magyarország ellen irányuló negatív információk cunamiját" - ezzel a címmel jelent meg a Nouvelles de France, magyarul Franciaországi hírek című liberális-konzervatív havilap februári száma. A Magyar Vöröskereszt elnökeként nyilatkozó közéleti személyiség a vele készült kétoldalas interjúban védelmébe veszi a magyar kormányt. Hasonló módon jár el legutóbbi számában a l'Homme Nouveau, magyarul Új ember című kétheti francia katolikus lap is, amely csaknem egy teljes oldalon foglalkozik a Magyarország és kormánya elleni támadásokkal.

A Nouvelle de France által készített interjúban Habsburg György "kifejezetten furcsának" nevezi azt a negatív információáradatot, amely Magyarországról az európai sajtóban megjelent, hangsúlyozva, hogy azok jelentős része lényegtelen volt. Külön kiemelte, hogy a magyar kormány az első pillanattól együttműködőnek mutatkozott az Európai Unió kritikáival szemben, jelezve, hogy kész változtatni a kifogásolt szabályokon.

Ennek kapcsán Habsburg György azt mondta, nem ismer sok olyan országot, amely hajlandó ilyen jellegű változtatásokba belemenni. Egy kérdésre válaszolva úgy vélte, Orbán Viktor jól tette, hogy igyekezett megmagyarázni és megvédeni kormánya álláspontját az Európai Parlament előtt, hozzátette azonban, hogy szerinte a magyarok néhány "kommunikációs hibát is" elkövettek.

Arra a kérdésre, hogy miért veszi körül oly sok indulat a magyar ügyet, Habsburg György két okot említ válaszként. Az egyik szerinte az, hogy a magyar kormány kétharmados többséggel rendelkezik, ami manapság ritkaságszámba megy, és ez önmagában is felkelti a figyelmet. A másik abból fakad, hogy a magzatvédelmet és a házasságot szabályozva két olyan kérdéshez nyúlt hozzá, melyek kapcsán uniós szinten szenvedélyes vita zajlik. És mivel a magyarok nem a "mainstream"-nek, azaz a véleményformálóknak tetsző döntést hozott, ez szerinte indulatokhoz vezetett.

Habsburg György "sajnálatosnak" nevezte, ahogy egyes újságírók Magyarországhoz viszonyultak, és példaként elmondta: francia riporterek vele is interjút akartak készíteni az új alkotmányról, ám a beszélgetés közben rájött, valójában negatív nyilatkozatokat akartak belőle kicsikarni, arra azonban, mint mondta, nem volt hajlandó.

A magyar kormány elleni vádakat elemzi legutóbbi számában a mindenkori pápához talán a leghűségesebbnek tartott l'Homme Nouveau című kétheti lap is. A "Magyarország büszke, hogy keresztény" című írásában a cikk szerzője egyebek mellett megállapítja, az Európai Parlamentben megtartott vitanap azért is hasznos volt, mert megmutatta az uniós hatóságok vádjai és a valóság közötti "szakadékot". "A kritikusok mindent megtettek, hogy megtörjék Budapestet, de elfelejtik, hogy Orbán Viktor már fiatalon szembeszállt a kommunista totalitarizmussal" - fogalmaz az újságíró.

A francia keresztények egyébként már tavaly óta figyelemmel követik az alkotmányozási folyamatot, és arról számos pozitív elemzés látott eddig napilágot. Az egyik legbeszédesebb írás a dél-franciaországi Fréjus-Toulon egyházmegye által működtetett társadalompolitika-figyelő blogon jelent meg "Magyarország: reményforrás számunkra" címmel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak  - Versenyfutás az idővel

Hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak - Versenyfutás az idővel

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×