eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Dübörög a szlovák választási kampány

Szlovákiában a hétvégén hivatalosan is elkezdődött a választási kampány a márciusi előrehozott parlamenti választások előtt. A választók kegyeiért 26 párt és mozgalom verseng, ám reális esélye a bejutásra csupán 5-7 pártnak van.

Bár a szlovák választási törvény kimondja, hogy a választási kampány hivatalosan 21 nappal a voksolás előtt kezdődik, nem hivatalosan már tavaly december eleje óta zajlik a plakátháború a választók szimpátiájának megnyeréséért. Március 10-én eldől, hogy baloldali vagy jobboldali kormánya lesz az országnak.

Iveta Radicová jelenlegi kormányfő befejezi politikai pályafutását, nem indul a választásokon. Saját elhatározásból ilyen árat fizet azért, hogy kormánya tavaly ősszel a parlamentben megbukott az eurómentőöv elfogadásával összekötött bizalmi szavazáson és emiatt előrehozott választásokat kellett kiírni.

Minden jel arra utal, hogy március 10-e után balra fordul az ország kormánykereke, az összes eddigi felmérés a Robert Fico vezette Smer-Szociáldemokrácia párt elsöprő győzelmét jelzi. Ficóék preferenciái már jó ideje 40 százalék körül mozognak, a kérdés csupán az lehet, képesek lesznek-e egyedül kormányt alakítani.

A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint is a Smer lenne a parlament legerősebb pártja 40,6 százalékos eredménnyel. A sorban a Kereszténydemokrata Mozgalom, a KDH következik 12,7 százalékkal. A választások nagy vesztesének a jobboldal jelenlegi legerősebb pártja, a Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió, az SZDKÚ ígérkezik. A MVK ügynökség mostani felmérése "történelminek" számít: az SDKÚ eszerint alig 4,3 százalékot szerezne, és kiesne a parlamentből. Dzurinda pártja fennállása óta még soha nem szerepelt ilyen gyengén egy közvélemény-kutatáson. A felmérés szerint a Smer és a KDH mögött egy új párt az Egyszerű Emberek nevű tömörülés lehet a harmadik 7 százalékkal. Bejutna még a liberális Szabadság és Szolidaritás Pártja 6,1 százalékkal és utolsókként a Bugár Béla vezette Most-Híd vegyespárt is, amely a felmérés szerint a voksok 5,9 százalékát szerezné meg. Közel áll a bejutáshoz a Magyar Koalíció Pártja is, preferenciái 4,7 százalékot mutatnak, tehát alig marad el az 5 százalékos bejutási küszöbtől. Tény viszont, hogy más nagy ügynökségek felmérései szerint az MKP támogatottsága csupán 3 és 4 százalék között mozog.

Kérdéses a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt bejutása, a mostani felmérés szerint a szavazatok csupán 3,6 százalékát szerezné meg, de korábbi közvélemény-kutatások alapján átléphetik az 5 százalékos határt.

Amennyiben az MVK adatai alapján számolnák ki a parlamenti mandátumok elosztását, a Smer egymaga is 84 képviselői helyet szerezne a 150 tagú törvényhozásban és egyedül kormányozhatna.

Az eddigi kampányra rányomta bélyegét a Gorrilla néven elhíresült lehallgatási és korrupciós botrány, mely elsősorban a jobboldalnak, és főleg Dzurinda pártjának ártott, mivel a visszaélésekre az ő kormányzása idején került sor.

A választási részvétel alacsonynak ígérkezik, várhatóan nem éri el az 50 százalékot

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×