eur:
385.36
usd:
354.9
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Titkos háború Izrael és Irán között

Egy jót buliztak a piroslámpás negyedéről ismert thaiföldi Pattayán azok az irániak, akiket merénylet szervezésével vádolnak. Egyiküknek a lábát szakította le egy kézigránát, amikor menekülni próbált a rendőrök elől. Biztonsági szakértők szerint Irán és Izrael Bond-filmeket idéző módszerekkel egyfajta hidegháborút vív, és nem lehet tudni, mi lesz a következő lépés.

Pattaya két órányi autóútra található Bangkoktól és vad éjszakai életéről híres. A hatóságok szerint itt próbáltak missziójuk előtt ellazulni azok az irániak, akik a gyanú szerint izraeli diplomatákra akartak támadni.

Bár a trió különböző szállodákban szállt meg, a Bangkok Post szerint a rendőrök egy Nancy nevű escortlány telefonján megtalálták mindhárom gyanúsított képét.

Az állítólagos összeesküvés nyomára véletlenül bukkantak rá, amikor kedden robbanás döntött romba egy bangkoki házat, majd az ingatlant bérlő egyik iráni gránátot próbált a rendőrökre dobni, de az leszakította a lábát. Hétfőn Indiában tapasztottak pokolgépet egy izraeli diplomata kocsijára, akinek felesége megsebesült a robbanásban.

Biztonsági szakértők szerint a támadások egy kampány részei - Grúziában szolgáló izraeli diplomatákat is meg akartak támadni, és merényletet terveztek Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete ellen. Teherán tagadja, hogy köze lenne az akciókhoz, de elemzők szerint azt akarja értésre adni: a szemet-szemért elvet követve visszavág az atomprogramja elleni titkos támadásokért.

"Az üzenik, amit ti megtesztek, azt mi is megtehetjük. Ha Izrael terrort alkalmaz nemzetbiztonsági megfontolásokból, akkor válaszcsapásra számíthat a másik féltől" - mondta Gad Simron volt Mosszad-ügynök, ma biztonsági tanácsadó.

Az elmúlt években legkevesebb négy iráni atomtudóst öltek meg Bond-filmekbe illő módszerekkel, robbanások történtek katonai és nukleáris létesítményekben, és egy magasrangú iráni tábornok is életét vesztette. Irán Izraelt vádolja - a zsidó államnak van is indítéka, mert attól tart, az irániak atombombát akarnak létrehozni.

"Egyre nagyobb a nyomás a feleken, és egyre nehezebb megjósolni, mi lesz a következő lépés" - jegyezte meg Anthony Cordesman egykori vezető amerikai kémtiszt, a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Kutatások Intézetének egyik illetékese. A hidegháborúra emlékeztető egyik módszer, hogy a felek különböző csoportokat állítanak szolgálatukba, úgy is, hogy azok nem tudják, ki ösztönzi őket. Egyes források szerint az izraeliek az Iráni Népi Mudzsahedek nevű szervezetet használják fel, úgy, hogy ügynökeik magukat amerikaiaknak adták ki.

"Ez is közrejátszhat, hogy megromlott a kapcsolat az izraeliek és az amerikaiak között" - mondta a Nigel Inkster, a brit MI6 volt vezető-helyettese.

Az irániak közben a Forradalmi Gárda ügynökeit és a libanoni Hezbollah embereit használják fel - mondják az elemzők. Kevéssé valószínű ugyanakkor, hogy ez a titkos háború intenzívebbé váljon, mert akkor átcsaphat valódi konfliktusba - teszik hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×