eur:
389.51
usd:
361.9
bux:
68608.64
2024. május 7. kedd Gizella

Etiópiai merénylet - Bizonytalan a magyar túlélők hazautazása

Mégsem utazhat haza csütörtök reggel az etiópiai merénylet magyar sérültje, mert kórházi kezelésre szorul - közölte a Külügyminisztérium tájékoztatása alapján a Miniszterelnökség szerda este az MTI-vel, jelezve, a másik két magyar túlélő hazautazása szervezési okok miatt egyelőre bizonytalan.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője korábban azt közölte, hogy csütörtök reggel érkezhet Magyarországra az etiópiai merénylet három magyar túlélője; ők már az afrikai ország fővárosában, Addisz-Abebában vannak.

Az esti helyzetképet ismertetve viszont a Külügyminisztérium tájékoztatása alapján a szóvivő közleményében azt írta, hogy a merényletben megsérült magyar állampolgár kórházi kezelésre szorul, ezért egyelőre nem utazhat haza. A másik két magyar állampolgár elutazása - ők nem sérültek meg - jelenleg azért bizonytalan, mert a légitársaság véglegesen még nem regisztrálta őket - fűzte hozzá.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai jelenleg úton vannak Etiópia felé, és hajnalban a nairobi magyar nagykövet is megérkezhet a helyszínre.

Az Interpol etiópiai irodájának hivatalos bejelentését ismertetve a szóvivő korábban azt közölte, hogy két magyar, két német és egy osztrák állampolgárt öltek meg fegyveresek az etiópiai merényletben; egy magyar könnyebben megsérült, két németet és két etiópot elraboltak, két olasz elmenekült.

A Strasbourgban, az Európai Parlament ülésén tartózkodó Szijjártó Péter magyar újságíróknak azt mondta: az egyik magyar halálát két lövés okozta, másikukét pedig az orvosi ellátás teljes hiánya.

A magyar Külügyminisztérium közlése szerint a holttestek állapota és a környezeti körülmények miatt elsőre egyetlen uniós konzulnak sem sikerült megállapítania az Addisz-Abebába szállított áldozatok személyazonosságát.

Mezősi Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője az MTI-nek azt mondta: saját szervezésű túrán vettek részt azok a magyarok, akiket terrortámadás ért Etiópiában.

Az eddigi információk szerint hét magyar tartózkodott Etiópiában. A kutatók kedden egy vulkánt és egy másik, geológiai szempontból érdekes területet akartak átvizsgálni, ez utóbbi területre csak fegyveres kísérettel indulhattak volna el.

Hajdu János, a TEK főigazgatója szerdán újságíróknak elmondta: két magyar nem tartott a csoporttal, hanem hazatért Budapestre; megkezdték a kihallgatásukat. A főigazgató közölte: az eddigi információk szerint fegyveres kísérő nélkül utaztak a kutatók, amikor - feltehetően túszejtési szándékkal - rájuk támadtak. A fegyveresek tüzet nyitottak a járműre. A lövöldözésben öten haltak meg, köztük két magyar, egy pedig megsebesült. A három magyar túlélőt német segítséggel juttatták el szerda délután az etióp fővárosban lévő német követségre; a sérült magyart kórházba szállították.

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Tovább gyengül a forint

Tovább gyengül a forint

Hétfő este az euróval egészen február óta nem látott szintre erősödött a forint. Ezt követően kedd reggel nem látni nagyobb elmozdulásokat, az euróval szemben stagnál, a dollárral szemben pedig kisebb gyengülésben van a magyar fizetőeszköz. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×