eur:
389.49
usd:
363.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A luxushajó kapitányát hibáztatják

Az olasz partok közelében zátonyra futott óceánjáró hajó tulajdonosai szerint súlyos hibát követhetett el a kapitány. A Costa Crociere nevű cég szerint a hajóparancsnok túl közel vitte a többezer utast szállító hajót a partokhoz és nem tartotta be az evakuálási előírásokat.

Vasárnap délután kettő, majd hétfőn reggel egy újabb holttestet találtak a toszkán partok közelében, az odalán fekvő Costa Concordia hajóban a búvárok. Egy túlélőt helikopterrel menekítettek ki.

Közben a már letartóztatott kapitányt vádolja a katasztrófával a hajót üzemeltető cég, a Costa Crociere vezetése is. Nyilatkozatuk szerint Francesco Schettino kapitány súlyos hibákat követett el. "A hajó túl közel haladt a partokhoz. Úgy tűnik, hogy a vészhelyzet kezelése során nem követték a cég ilyenkor betartandó procedúráját, ami megfelel, sőt, sok esetben szigorúbb is, mint a nemzetközi előírások" - áll a vállalat közleményében.

Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberöléssel és hajótörés előidézésével vádolja az őrizetbe vett kapitányt - ő azonban egy interjúban azt mondta: azok a sziklák, amelyekre az óceánjáró ráfutott, nem voltak rajta a navigációs térképeken. Tagadta azt a vádat is, hogy azelőtt elhagyta volna a luxushajót, hogy befejeződött volna az evakuálás: "mi hagytuk ott utolsóként a hajót" - állította.

Közben a túlélők után kutatók azt mondák, hogy hallották a hajóban rekedtek hangját - vasárnap este 15 túlélőt kerestek, köztük a magyar hatóságok szerint egy magyar állampolgárt is. "Olyan ez, mintha egy kisvárosban keresnének túlélőket... csak még nehezíti a dolgukat, hogy a hajó oldalára dőlt, jobbára sötétség borítja, részben víz öntötte el és különböző tárgyak úsznak benne" - jegyezte meg a Reuters.

Az utasok elmondták, hogyan kellett 45 percig várniuk, amíg mentőcsónakba ülhettek, hogyan estek egymásnak az emberek, és hogyan esett pánikba a személyzet, amikor kiderült, hogy nincs elég mentőmellény. Egy öthónapos terhes francia nő azt állította: zokogva nézte, hogy a kapitány és a személyzet sok utas előtt ugrott a mentőcsónakokba.

Egy nyugdíjas angol házaspár azt mondta a Telegraph című lapnak: felkészültek a halálra. A mentés befejezése után ki kell még pumpálni a hajóból a benne található közel 3000 tonna üzemanyagot, hogy elkerüljék az esetleges ökológiai katasztrófát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×