eur:
389.3
usd:
363.16
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A görög miniszterelnök bízik a megállapodásban

A görög miniszterelnök, Lukasz Papadémosz bízik abban, hogy megállapodás születhet a görög kormány és magánhitelezői között az államadósság önkéntes, részleges leírásáról.

Papadémosz a CNBC üzleti hírcsatornának adott interjúban úgy fogalmazott: "Most rövid szünet van a tárgyalásokban, de bízom abban, hogy folytatódnak, és, hogy időben születik olyan megállapodás, amely mindkét fél számára elfogadható". Hozzátette: "a folyamatban lévő megbeszélések olyan ponthoz jutottak, amely közel áll a megállapodáshoz, de még egyeztetni kell arról, hogy miként rakjuk össze az egyes elemeket".

A világ legnagyobb bankjait képviselő, washingtoni székhelyű Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) az euróövezeti állam- és kormányfők októberi találkozóján egyezett bele egy részleges, önkéntes alapon történő adósságleírásba. A megállapodás értelmében a 206 milliárd eurós magánbefektetői kötvényvagyon névértékének 50 százalékát írnák le oly módon, hogy a névérték 35 százalékának megfelelő értékben hosszú lejáratú papírokat kapnának a befektetők, míg 15 százalékot készpénzben fizetne ki a görög állam.

A tárgyalásokról kiszivárgó információk szerint a legnagyobb vita a kibocsátandó, 20-30 év lejáratú papírok kamatfeltételei körül alakult ki.

Az IIF pénteken közleményben jelezte, hogy átmenetileg leálltak a tárgyalások Athénban, hogy mindkét fél "átgondolhassa" a helyzetet. A hétvégén Evangelosz Venizelosz, Görögország pénzügyminisztere azt mondta: reményei szerint szerdán folytatódhatnak a megbeszélések.

Görögország mindenesetre sűrű hét elé néz: a nemzetközi hitelezőkből álló, úgy nevezett "trojka" kedden utazik Görögországba, ahol rendszeres programfelülvizsgálatát kezdi meg. A Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Bizottság szakemberei azt ellenőrzik majd, teljesítette-e Görögország a mentőprogramban vállalt kötelezettségeit.
Sztrájkolnak a héten az újságírók, akik közül sokan a pénzügyi válság hatására elmaradó reklámbevételek miatt több hónapja nem kaptak fizetést Kedden és szerdán nem lesz híradó a televíziókban és rádiókban, szerdán és csütörtökön pedig a napilapok nem jelennek meg - közölte hétfőn az újságírók érdekképviseleti szerve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×