eur:
390.71
usd:
364.71
bux:
68396.9
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Magas rangú NAÜ-küldöttség utazik Iránba

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) magas rangú küldöttsége Teheránba utazik január 28-án, miután Irán több évi elutasítás után bejelentette, hogy kész tisztázni a titkos atomfegyverprogramjára vonatkozó vádakat - közölték diplomaták pénteken.

A küldöttség, élén Herman Nackaertsszel, a NAÜ főigazgató-helyettesével várhatóan január 28-án indul Teheránba, ahol február első hetéig tartózkodik, de ez még nem végleges - közölte egy nevének elhallgatását kérő nyugati diplomata.

A látogatásra a Teherán és a nyugati nagyhatalmak közötti feszültség növekedése idején kerül sor, miután Teherán január 9-én bejelentette, hogy üzembe helyezett egy újabb urándúsítót, és január 11-én rejtélyes körülmények között meggyilkoltak egy iráni tudóst.

Az ENSZ szakosított nukleáris ellenőrző szervezete küldöttségének tagja lesz Nackaerts mellett az argentin Rafael Grossi, a NAÜ igazgatóhelyettese, Amano Jukija NAÜ-főigazgató jobbkeze, valamint az amerikai Peri Lynne Johnson, az ügynökség jogi igazgatója.

"A látogatás célja, hogy egyszer s mindenkorra választ kapjanak valamennyi, a NAÜ novemberi jelentésében szereplő kérdésre"- mondta a nyugati diplomata. A 1000 oldalas hírszerzői jelentésekre alapuló 13 oldalas NAÜ-jelentés első ízben szögezte le, hogy a szóban forgó kísérletek csak atomfegyver fejlesztését szolgálhatják.

Diplomaták rámutatnak, hogy "nem egyértelmű" a NAÜ által kezdeményezett és a Teherán által decemberben meghívóval nyugtázott látogatás programja: egyszerű tárgyalásokat folytatnak-e iráni vezetőkkel, vagy ellátogathatnak-e a NAÜ kétségeire okot adó intézményekbe is.

A NAÜ nem volt hajlandó a látogatás hírét hivatalosan kommentálni. Ali Asgar Szoltaníje iráni NAÜ-nagykövet szerint korai még a tárgyalások részleteiről beszélni. Irán tagadja, hogy atomfegyvert fejlesztene, és kitart amellett, hogy atomprogramja békés célokat szolgál. A nyugati nagyhatalmak viszont az ellenkezőjével gyanúsítják, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa négy alkalommal sújtotta szankciókkal Teheránt.

Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×