eur:
390.47
usd:
364.74
bux:
68180.38
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Legyőzheti-e Mitt Romney Barack Obamát?

Mindkét eddigi republikánus előválasztást megnyerte Mitt Romney. Abban egyetértés mutatkozik, hogy a volt massachusettsi kormányzónak van a legnagyobb esélye az elnökjelöltségre. Arról viszont megoszlanak a vélemények, hogy Barack Obamát legyőzheti-e.

Köszönöm, New Hampshire! Ma este történelmet írtunk! - kezdte beszédét Mitt Romney, miután magabiztosan megnyerte az amerikai republikánus párt hivatalos elnökjelöltségéről New Hamshire-ben tartott előválasztást. Valóban történelmet írt, ő az első republikánus jelölt, aki mindkét nyitó államban, Iowában és New Hampshire-ben is tudott nyerni egymás után. Láthatóan erre készül a következő fordulóban, Dél-Karolinában is.

Arra kérem a Dél-Karolinában élőket, hogy csatlakozzanak a New Hampshire-i választópolgárokhoz, és tegyenek róla, hogy 2012 Barack Obama utolsó éve legyen a hatalomban - mondta.

New Hampshire-ben az a Ron Paul végzett Romney mögött, aki az első előválasztáson, Iowában a harmadik lett. És aki Iowában őt megelőzte, Rick Santorum New Hampshire-ben visszacsúszott a negyedik helyre.

Vélhetően az erős második ember hiánya miatt vélik úgy az InfoRádió által megkérdezett szakértők, Frank Tibor, az ELTE Angol-Amerikai Intézetének igazgatója és Simonyi András volt washingtoni nagykövet, hogy Mitt Romney egyértelműen a legesélyesebb arra, hogy végül a republikánus elnökjelölt legyen.

Sokkal népszerűbb, és pont azzal a politikusi profillal rendelkezik, amit a republikánusok nagyon szeretnek: jóképű, magas, sikeres. Nem találtak eddig hibát az életrajzában. Az a típusú ember, aki Amerikát irányítani szokta: egy fehér és konzervatív elnökjelölt-típus - mondta az Amerika-szakértő, aki szerint ugyanakkor hiába esélyes Romney, Barack Obama újrázni fog a novemberi elnökválasztáson.

A republikánusok igazán csak középről tudnak szavazatokat szerezni. A középen lévő mérsékelt szavazók csak akkor fognak egy republikánusra szavazni, ha megtalálják benne azt a mértékletességet, amit keresnek. Ilyen személy Mitt Romney lehet - véli a volt nagykövet.

Simonyi András nem zárja ki Obama elnök leváltását, bár jelenleg Obama esélyei lényegesen jobbak: elindult felfele az amerikai gazdaság, a munkanélküliségi mutatók csökkenne.

A következő előválasztás január 21-én, az elnökválasztás pedig majd csak november 6-án lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágá esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől. Egyelőre csak visszafogott mozgásokat lehet látni az európai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×