eur:
393.78
usd:
365.21
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szegény országok is segítik az ENSZ sürgős humanitárius segélyalapját

Negyvenöt ország összesen 375 millió dollárt ajánlott fel az ENSZ jövő évi sürgős humanitárius segélyalapjába. A gazdagok mellett olyan szegény országok is tettek felajánlást, mint Niger vagy Afganisztán - közölte a világszervezet humanitárius segélyezést összehangoló hivatala (OCHA).

Ez az összeg 16 millió dollárral több, mint az idei évre ígért volt. Az OCHA kiemelte Dániát, amely kétszer annyit, majdnem 18 milliót ajánlott fel most, mint tavaly, így az észak-európai ország lett az egyik legnagyobb adományozó.

Az ENSZ Közgyűlése 2005 decemberében átalakította a világszervezet központi sürgősségi segélyalapját (CERF), miután a világ vezetői elhatározták, hogy létrehoznak egy pénzalapot, amelyből fegyveres konfliktus, természeti katasztrófa vagy más sürgős helyzet esetén azonnal támogatni tudják a földönfutóvá váltakat, éhezőket, betegeket, és nem kell várni arra, hogy felhívásra adakozzanak az országok. Ebbe az alapba akár 500 millió dollár is befolyhatna évente.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az adományozói konferencián elmondta, hogy a CERF-hez várakozásaikon felül érkeztek felajánlások. A CERF 2005 óta már több mint kétmilliárd dollárral segítette a rászorulókat, ezáltal a világ egyik legjelentősebb humanitárius alapja - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×