INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Szegény országok is segítik az ENSZ sürgős humanitárius segélyalapját

InfoRádió / MTI
Negyvenöt ország összesen 375 millió dollárt ajánlott fel az ENSZ jövő évi sürgős humanitárius segélyalapjába. A gazdagok mellett olyan szegény országok is tettek felajánlást, mint Niger vagy Afganisztán - közölte a világszervezet humanitárius segélyezést összehangoló hivatala (OCHA).

Ez az összeg 16 millió dollárral több, mint az idei évre ígért volt. Az OCHA kiemelte Dániát, amely kétszer annyit, majdnem 18 milliót ajánlott fel most, mint tavaly, így az észak-európai ország lett az egyik legnagyobb adományozó.

Az ENSZ Közgyűlése 2005 decemberében átalakította a világszervezet központi sürgősségi segélyalapját (CERF), miután a világ vezetői elhatározták, hogy létrehoznak egy pénzalapot, amelyből fegyveres konfliktus, természeti katasztrófa vagy más sürgős helyzet esetén azonnal támogatni tudják a földönfutóvá váltakat, éhezőket, betegeket, és nem kell várni arra, hogy felhívásra adakozzanak az országok. Ebbe az alapba akár 500 millió dollár is befolyhatna évente.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az adományozói konferencián elmondta, hogy a CERF-hez várakozásaikon felül érkeztek felajánlások. A CERF 2005 óta már több mint kétmilliárd dollárral segítette a rászorulókat, ezáltal a világ egyik legjelentősebb humanitárius alapja - tette hozzá.

A címlapról ajánljuk