eur:
394.08
usd:
368.77
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

"Nagy-Britannia elszigetelődött"

Nagy-Britannia "elszigetelődött" Európán belül azzal, hogy David Cameron miniszterelnök nem volt hajlandó csatlakozni az uniós pénzügyi fegyelem szigorítását célzó új szabályozási egyezményhez - erre a következtetésre jutottak pénteki értékeléseikben a brit lapok.

A liberális irányzatú Financial Times internetes változatának elemzése szerint - amely főcímében emeli ki a brit "elszigetelődést" - az euróövezeti vezetők a brüsszeli csúcs pénteki munkanapján a valutauniós válságtervvel kapcsolatban kialakult "mélységes megosztottsággal küszködtek".

A lap szerint Angela Merkel német kancellár a pénteki munkanap előtt igyekezett jó színben feltüntetni az eredményt, mondván: a 17 euróövezeti tagállam és "legalább hat" más EU-ország új egyezsége megteremti az alapját "a költségvetési és stabilitási uniónak".

A Financial Times szerint ugyanakkor továbbra is bizonytalan, hogy miként lehet majd a csúcs részvevői által megígért új költségvetési szabályoknak érvényt szerezni mind a 27 EU-tagállam beleegyezése nélkül.

A lap szerint az unió egészére kiterjedő megállapodás fő akadályozója Nagy-Britannia. A Financial Times diplomáciai forrásai szerint Cameron "órákon át" küzdött azért, hogy valamilyen engedményt érjen el a brit pénzügyi szolgáltatási szektor számára.

A lap által név nélkül idézett diplomaták szerint a brit kormányfő végül "mély sebekkel" távozott a péntek reggelbe nyúló tárgyalásokról, "magára haragítva a többi EU-vezetőt", ráadásul nem sikerült semmiféle olyan alkut elérnie, amely a brit érdekeket szolgálná.

Nagy-Britanniának "ez sokba fog kerülni ... maguk ellen fordítottak mindenkit" - fogalmazott a Financial Timesnak egy uniós diplomata.

Pénteki kommentárjában a konzervatív The Times online kiadása is azt emelte ki, hogy Cameron vétója után Nagy-Britannia "kívül maradt" az EU-megállapodáson.

A tekintélyes jobboldali brit napilap szerint a brit miniszterelnököt a többi EU-ország vezetői - Nicolas Sarkozy francia elnökkel az élükön - "színvallásra kényszerítették" a londoni City számára követelt különleges biztosítékok ügyében, és ez "történelmi jelentőségű megosztottságot" eredményezett.

A The Times felidézi, hogy Carl Bildt svéd külügyminiszter a Twitter közösségi üzenő portálon "viccelődött" azon, hogy Nagy-Britannia "Magyarországgal sodródott egy szövetségbe".

A Twitteren - azzal kapcsolatban, hogy egyelőre Magyarország is mérlegeli a csatlakozást az EU-egyezményhez - David Miliband, a Munkáspárt vezette előző brit kormány volt külügyminisztere azt írta, hogy "Nagy-Britannia egy evezős csónakba ugrott bele Magyarországgal együtt, 25 ország szupertankere mellett ... ez gyengeség, nem pedig erő".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×