INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Több mint 400 menekültet állítottak meg Líbia partjainál

InfoRádió / MTI
A líbiai hatóságok hétfőn elfogtak egy hajót mintegy 420 afrikai bevándorlóval a fedélzetén, a menekültek Olaszország felé vették volna az irányt.

Az etiópiai, nigériai, elefántcsontparti és ghánai állampolgárokat szállító vízi járműre kora reggel találtak rá Tripolitól nem messze.

Favzi Abdelali líbiai belügyminiszter egy sajtótájékoztatón jelezte, hogy az új kormány másképpen fogja kezelni az illegális bevándorlás jelenségét, mint ahogy azt Moammer Kadhafi meggyilkolt líbiai diktátor rezsimje tette. Az előző kormány nyomásgyakorlási eszközként tekintett a menekültekre, míg a jelenlegi vezetés azt ígérte, felveszi a harcot az Európának komoly fejtörést okozó bevándorlással szemben.

A bevándorlók ugyanakkor azt állítják, megrendezett színjáték keretében kicsalták tőlük a pénzüket. Az utasok fejenként 1000-1500 dollárt fizettek a csempészeknek.

Eközben az olasz parti őrség 81 illegális bevándorlót mentett meg a hajótöréstől Calabria partjainál hétfőn, míg egy 40 főt szállító csónakra továbbra sem sikerült rábukkanni. Ez utóbbi valahol Líbia és Olaszország között hánykolódik, miután motorja leállt.

A Líbiához legközelebb található olasz szigetre, Lampedusára mintegy 50 ezer menekült érkezett Észak-Afrikából az év eleje óta. Legtöbbjüket a líbiai és tunéziai belpolitikai felfordulás késztette távozásra.

A címlapról ajánljuk