eur:
390.16
usd:
364.17
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Pakisztáni támadás a NATO-erők ellen

A pakisztáni őrposzt ellen intézett NATO-légitámadás előzményeként ellenséges tűz alá vették Pakisztán felől a NATO és az afgán hadsereg katonáit - közölte az afgán biztonsági erők egyik magas rangú képviselője, valamint egy nyugati tisztségviselő Kabulban.

Hivatalos adatok szerint 24 pakisztáni katona vesztette életét, legalább 13 pedig megsebesült helyi idő szerint szombat hajnalban a határtól 2,5 kilométerre fekvő katonai állásra mért légi csapásban. A pakisztáni fél szerint ok nélkül hajtották végre a támadást, álmukban ölve meg a katonákat.

A névtelenül nyilatkozó afgán, illetve nyugati tisztségviselő vasárnap elmondta, hogy a kérdéses időpontban és helyszínen a NATO vezetésű afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) és az afgán hadsereg katonái közös akciót hajtottak végre a határ közelében. A katonák a helikopterekből szálltak ki, amikor lövések zúdultak rájuk a határ túloldaláról, s ezért légi támogatást kértek a feltételezett tálib támadók ellen.

NATO-tisztviselők már panaszkodtak arra, hogy a tálib lázadók gyakran foglalnak el pozíciókat a pakisztáni katonák közelében, s onnan lövöldöznek át a rosszul őrzött, könnyen átjárható és nem pontosan kijelölt határon túlra. A pakisztáni hadsereget többször érte az a vád, hogy eltűri, sőt támogatja a lázadókat.

Pakisztán politikai és katonai vezetése, amelyet még mindig erősen bírálnak belföldön az Oszama bin Ladent, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjét likvidáló amerikai kommandó titkos akciója miatt, példátlan dühvel reagált a katonák halálára. Lezárták a NATO-erők utánpótlását szállító teherautók előtt a határt, felszólították az amerikai hadsereget egy támaszpont kiürítésére, valamint jelezték, hogy felülvizsgálják az Egyesült Államokkal és a NATO-val kötött minden - diplomáciai, katonai, hírszerzési - megállapodást.

Az ISAF nagyon szűkszavú volt eddig, csak annyit ismert el, hogy "nagy valószínűséggel" NATO-helikopterek oltották ki a pakisztáni katonák életét. John Allen tábornok, az afganisztáni NATO-erők parancsnoka szombati nyilatkozatában részvétét nyilvánította "az eset során megölt vagy megsebesített pakisztáni katonák családjának", s az eset alapos kivizsgálására tett ígéretet. Anders Fogh Rasmussen, az atlanti szövetség főtitkára azt ígérte vasárnap, hogy a NATO kivizsgálja a tragikus, nem szándékosan okozott pakisztáni incidens körülményeit, és le fogja vonni a megfelelő tanulságot a történtekből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×