eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Önsegélyező" albumot készítenek a Wall Street-ellenes tüntetők

"Önsegélyező" albumot készítenek a New York-i székhelyű Occupy Wall Street (Foglald el a Wall Street-et!) elnevezésű mozgalom tüntetői, hogy finanszírozni tudják a jövőbeli megmozdulásaikat.

A szeptember 17-én kezdődött tüntetéssorozat résztvevői szerint az Occupy This Album (Szerezd meg ezt az albumot!) című lemez a tél folyamán készül el, és olyan előadók fognak közreműködni, mint Jackson Browne, a Third Eye Blind, a Crosby & Nash, a Devo, Lucinda Williams és azoknak a dobosoknak egy része, akik folyamatosan adták az ütemet a New York üzleti negyedében lévő Zuccotti Parkban összegyűlt - és a múlt héten onnan "kilakoltatott" - tüntetőknek.

A tervek szerint a szókimondásáról is híres Michael Moore filmrendező hangja is felcsendül a korongon. Mint azt Jason Samel, az album munkálatait vezénylő zenész elmondta: a cél, hogy 1-2 millió dollár (234-468 millió forint) közötti összeget gyűjtsenek össze a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek, a magas munkanélküliség és a korrupció ellen küzdő mozgalom támogatására.

"Ez igazán elképesztő segítség lesz az elkövetkező években" - hangsúlyozta. A bevételek a mozgalom anyagi támogatásáról gondoskodó Alliance for Global Justice szervezethez kerülnek. A tervek szerint a befolyó összeg fele a Wall Street-ellenes mozgalomhoz kerül, a másik felét pedig a világszerte hasonló szellemben szerveződő kezdeményezések támogatására fogják fordítani.

A jótékonysági lemezeknek ma már hosszú történelme van: a George Harrison által éltre hívott The Concert for Bangla Desh című albumtól kezdve - amely az UNICEF-en keresztül több millió dollárral segítette az árvízkárosultakat 1971-ben -, egészen az 1980-as években készült We Are The World című kislemezig, amely több mint 60 millió dollárral járult hozzá az afrikai éhezők megsegítéséhez.
Az Amnesty International jövő januárban kezdi el értékesíteni a különböző művészek előadásában felcsendülő Bob Dylan feldolgozásokat tartalmazó lemezgyűjteményét, amelynek bevételeiből szintén saját munkáját fogja finanszírozni. A Wall Street-ellenes tüntetők albuma, amelyen a Ladytron, Dj Logic, Warren Haynes és a Yo La Tengo is közreműködik, először digitális formában lesz elérhető és egyelőre bizonytalan, hogy az album hagyományos CD-formátumban is megjelenik-e.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×