eur:
401.04
usd:
366.76
bux:
0
2024. október 11. péntek Brigitta

Visszafoglalják a városokat a felkelők Líbiában

Folyamatosan visszaveszik városaikat a fegyveres felkelők Kelet-Líbiában. Elfoglalták Bregát, s folytatják útjukat Rasz Lanuf felé, útközben felszereléseiket a Kadhafihoz hű hadsereg hátrahagyott eszközeivel egészítik ki.

A főút mentén álló hatalmas kamionok szolgáltatják az utánpótlást a motorolajtól kezdve a lőszerekig - jelentette Marosi Antal, az MTI Hírcentrum tudósítója a helyszínről.

A fegyveres felkelők lendületét legfeljebb a benzinhiány törheti meg, az út menti kutakat a kormánycsapatok a visszavonulásukkor megrongálták. Az út mentén elhagyott autók benzintankjaiból viszont még nyerhető annyi üzemanyag, amennyivel talán a következő várost el lehet érni.

Hátrálnak Kadhafi csapatai

Elhagyták a stratégiai fontosságú kelet-líbiai Adzsdábíja városát és környékét és visszavonultak a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű fegyveresek, akik közül sokan vesztették életüket a nemzetközi szövetséges erők légitámadásaiban.

A város keleti és nyugati kapujánál temetetlen holttestek hevernek, a fegyveres felkelők autói tülkölve haladnak tovább. Adzsdábíjában lövöldözéstől hangosak az utcák, így fejezik ki örömüket a lakosok és a felkelők afelett, hogy az ellenség megfutamodott.

Az adzsdábíjaiak az MTI Hírcentrum helyszínen tartózkodó tudósítója, Marosi Antal kérdésére elmondták: a településen több mint 10 napja nincs ivóvíz, és fogytán vannak az alapvető élelmiszerek is. Nagy segítséget jelent az adzsdábíjai polgároknak, hogy a mintegy 160 kilométerre északra lévő Bengázitól a fegyveres erősítéssel együtt folyamatosan érkeznek az ivóvízzel és élelmiszerrel megrakott járművek.

A légitámadásokban szétlőtt tankok, páncélozott csapatszállító járművek környékén a szétdobált katonai ruházat arra utal, hogy Moammer Kadhafi katonái közül sokan választották a menekülést a harc helyett. Az elszórt élelmiszeres zacskók feliratából kitűnik, hogy a líbiai kormányerők török gyártmányú élelmiszer-készletekkel látták el magukat. A roncsok környékén felbukkantak a guberálók is, akik szorgalmasan gyűjtenek össze mindent, ami még újrahasznosítható.

Az előrenyomuló fegyveres felkelők előőrsei a mintegy 80 kilométerre lévő Brega keleti kapujánál megállásra kényszerültek, a földsáncok mögött sűrű fekete füst tör az ég felé.

Az Adzsdábíja és Brega közötti településeket a fegyveres felkelők járőrei folyamatosan ellenőrzik, hogy megakadályozzák a líbiai vezetőhöz hű fegyveresek visszatérését. A döntő többségében fiatalemberekből álló fegyveres előőrshöz gyakran csapódnak kamaszkorú gyerekek. Az úton több helyen is keresztben fekvő-lógó leszakadt nagyfeszültségű vezetékek nem jelentenek akadályt a felkelők számára.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita rock and roll volt
Bejelentés vállalkozóknak: jön a Demján Sándor-program

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Terjedelmes interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.

Kiss J. László az Arénában: patthelyzet Ausztriában, akár előre hozott választás is jöhet

Az Osztrák Szabadságpárt és az Osztrák Néppárt többséget szerezne, és a programokat is könnyen össze lehetne fésülni, mégis valószínűbb, hogy a választáson vesztesek alkothatnak többpárti koalíciót – mondta Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Özönlenek az orosz katonák Kurszkba, újabb offenzívát indíthat Kijev – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Özönlenek az orosz katonák Kurszkba, újabb offenzívát indíthat Kijev – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Kijev augusztusban indított nagyszabású hadműveletet az oroszországi Kurszk területe ellen, Moszkva mostanra jelentős erősítéseket telepített át a területre – írja az Ukrajinszka Pravda. Nem kizárt, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen – idézi Andrej Kolesznyik orosz parlamenti képviselőt az MK.ru. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 11. 07:04
×
×
×
×