eur:
401.04
usd:
366.76
bux:
0
2024. október 11. péntek Brigitta

Fukusima: törés keletkezhetett 1-es blokk biztonsági acéltartályán

A sugárzás magas szintje miatt leállították szombaton a munkát a fukusimai atomerőmű egyes reaktorblokkjában - közölte a Kyodo japán hírügynökség. A Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség szerint törés keletkezett a reaktorblokkot körülvevő, rozsdamentes acélból készült "dobozon" (konténment). Az atomerőműben "nem romlik a helyzet", de lehetetlen megmondani, hogy meddig tart a következmények felszámolása.

A március 11-i földrengés és az azt követő szökőár következtében súlyosan megrongálódott japán atomerőműben szombaton megpróbálták folytatni a sugárszennyezett víz kiszivattyúzását az egyes, a kettes, a hármas és a négyes reaktorblokkból. A hármas turbinacsarnokának alsó részében másfél méter magasságban áll a rendkívül radioaktív vízréteg, míg az egyes, a kettes és a négyes blokk azonos helyiségét 40 centiméter, 1 méter és 80 centiméter víz borítja.

A kettes reaktor turbinacsarnokát borító vízből a cézium lassan bomló 137-es izotópját mutatták ki, a víz felszínén a sugárzás erőssége óránként 300 millisievert volt péntek este. Az, hogy cézium-137-es jutott a vízbe, arra utalhat, hogy a reaktorból nukleáris üzemanyag jutott ki. A japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség (NISA) azt tartja a legvalószínűbb magyarázatnak, hogy törés keletkezett a reaktorblokkot körülvevő, rozsdamentes acélból készült "dobozon" (konténment).

Fukusima egyes számú atomerőművének (Daiicsi) hat reaktora van. A március 11-i földrengés és szökőár következtében mind a hat reaktorblokkban megszűnt az áramellátás, így leálltak a hűtőrendszerek. Ez üzemi balesetek sorához vezetett, aminek következtében radioaktív anyagok kerültek a légkörbe.

Az egyes reaktort éppen negyven évvel ezelőtt, 1971. március 26-án helyezték üzembe, s most kellett volna végleg leállítani. A felügyelő szerv azonban néhány héttel ezelőtt engedélyezte, hogy tíz évvel meghosszabbítsák üzemidejét.

Edano Jukio kormányszóvivő szombaton úgy fogalmazott, hogy a fukusimai egyes számú atomerőműben "nem romlik a helyzet", de jelenleg lehetetlen megmondani, hogy meddig tart az üzemzavar következményeinek felszámolása. Tájékoztatása szerint történtek bizonyos előrelépések is, így például sikerült részlegesen helyreállítani az elektromosenergia-ellátást több blokk vezénylőtermében, valamint tengervíz helyett már édesvízzel hűtik az egyes és a hármas blokkot.

Kan Naoto miniszterelnök az atomerőmű-válság kezelésére különmegbízottat nevezett ki Mabucsi Szumio volt közlekedési, területfejlesztési és turisztikai miniszter személyében.

A magyar Országos Atomenergia Hivatal honlapján olvasható tájékoztatás szerint az egyes prefektúrákban jelentős mértékben csökkent tovább a radioaktív kihullások mértéke. Bár az ivóvízből kimutatható a radioaktív jód és cézium jelenléte, mindenütt a hatósági korlátok alatt marad. Fukusima prefektúrában a szálló por, a leveles növények, a felszíni vizek és a talaj is tartalmaz bizonyos mennyiségű radioaktív anyagot, de központi beavatkozásra eddig nem volt szükség.

A japán kormányszóvivő közölte, hogy az atomerőmű 20 és 30 kilométer közötti sugarában élők biztonságban vannak, ha nem tartózkodnak a szabad ég alatt, s zárva tartják lakásuk ablakait és ajtaját. Ugyanakkor azt tanácsolta az itt élőknek, hogy az ellátási problémák miatt mielőbb hagyják el otthonaikat.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita rock and roll volt
Bejelentés vállalkozóknak: jön a Demján Sándor-program

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Terjedelmes interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.

Kiss J. László az Arénában: patthelyzet Ausztriában, akár előre hozott választás is jöhet

Az Osztrák Szabadságpárt és az Osztrák Néppárt többséget szerezne, és a programokat is könnyen össze lehetne fésülni, mégis valószínűbb, hogy a választáson vesztesek alkothatnak többpárti koalíciót – mondta Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Özönlenek az orosz katonák Kurszkba, újabb offenzívát indíthat Kijev – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Özönlenek az orosz katonák Kurszkba, újabb offenzívát indíthat Kijev – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Kijev augusztusban indított nagyszabású hadműveletet az oroszországi Kurszk területe ellen, Moszkva mostanra jelentős erősítéseket telepített át a területre – írja az Ukrajinszka Pravda. Nem kizárt, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen – idézi Andrej Kolesznyik orosz parlamenti képviselőt az MK.ru. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 11. 07:04
×
×
×
×