eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

A republikánusoké a képviselőház, a demokratáké a szenátus

A republikánusok megszerezték a többséget a szövetségi képviselőházban a kedden megtartott félidős választásokon, a demokratáknak viszont sikerült megőrizniük többségüket a szenátusban.

A képviselőház új többsége nevében John Boehner, a szövetségi alsóház leendő házelnöke kijelentette, hogy az amerikai nép világosan megüzente Barack Obama elnöknek: meg kell változtatnia irányvonalát. Az ohiói képviselő azt követelte, hogy Washington fogja vissza a költekezést és "adja vissza a kormányzást a népnek".

Ezzel Nancy Pelosi, az Egyesült Államok első női képviselőházi elnöke elveszette hivatalát, amelyet az új összetételű kongresszus januári megalakulásáig tölthet be. A CNN szerint a republikánusok a kamara megszerzéséhez szükséges 39-nél akár egy tucatnyival is több mandátumot szereztek. Az MSNBC előrejelzése szerint a republikánusoknak 241, a demokratáknak pedig 192 mandátumuk lesz.

A siker az 1994-es "republikánus forradalomhoz" mérhető, amikor a konzervatív párt 54 mandátumot hódított el, viszont akkor sikerült elnyernie a szenátusi többséget is.

Ezt a célt a CNN előrejelzése szerint nem sikerült elérnie. A részeredmények szerint az ország legnagyobb figyelemmel kísért összecsapásában Henry Reid, a szenátusi többség vezetője sikerrel verte vissza a Tea Party által támogatott Susan Angle támadását. A demokratáknak John Manchin révén sikerült megnyerniük a kulcsfontosságú nyugat-virginiai szenátorválasztást is, amelyen a júniusban 51 évi szenátorság után elhunyt demokrata Robert C. Byrd helye volt a tét. Kaliforniában Barbara Boxer nyert, amivel a jelek szerint szertefoszlatta a republikánusoknak a felsőházi győzelemmel kapcsolatban táplált reményeit.

A republikánusoknak a jelenlegi helyeik megtartása mellett 10 mandátumot kellett volna megszerezniük a felsőház elhódításához. Ehhez a szavazatösszesítések első óráiban biztatást nyújtott számukra, hogy három államban - Indianában, Észak-Dakotában és Arkansasban - sikerült elnyerniük a demokrata mandátumot.

A Kentuckyban győzelmet aratott Rand Paul és a Floridában eredményes Marco Rubio lett az ultrakonzervatív Tea Party két első megválasztott szenátora. Jelölttársuk, Christine O'Donnell elbukott a demokrata Chris Coonsszal szemben. Ez utóbbi összecsapást Joe Biden alelnök megüresedett helyéért vívták.

A szenátusi választás hivatalos végeredménye néhány állam - például Alaszka voksai összeszámlálásának bonyolultsága miatt - csak napok vagy hetek múlva várható.

A demokrata Andrew Cuomo megszerezte New York állam, párttársa, Jerry Brown pedig Kalifornia kormányzói posztját, pedig ellenfele az a Meg Whitman volt, aki magánvagyonából több mint 140 millió dollárt költött a legyőzésére.

Az utolsó szavazóhelyiségeket közép-európai idő szerint reggel hatkor zárták. Barack Obama elnök délután hatkor értékeli a választás eredményeit.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×