eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Megrázó videófelvétel a mélyben rekedt bányászokról - nézze meg!

A chilei állami televízió helyi idő szerint csütörtök este egy videofelvételt közölt az augusztus 5-én 700 méteres mélységben rekedt bányászokról, akikkel múlt vasárnap sikerült először kapcsolatot létesíteni. A képsorokat a föld mélyére egy szűk furaton keresztül lejuttatott kamerával rögzítette az egyik bányász.

A felvételeken a sovány és szakállas vájárok jókedvűnek tűnnek. Egyikőjük bemutatja azokat a felszereléseket - egy kis szekrényt, polcot, asztalt és az ivóvíz tárolására alkalmas eszközt -, amelyek odalent a rendelkezésükre állnak.


"Idelent mindent jól megszerveztünk. Ez az a hely" - mondja egyikőjük a menedéket nyújtó, mintegy ötven négyzetméteres helyiségről - "ahol elütjük az időt, minden nap összegyűlünk és tervezgetünk. Itt imádkozunk. Van egy dominónk is" - mutat rá az asztalon lévő játékra.

"Sok szakértő is van itt velünk, akik segíteni tudnak önöknek a mentési munkálatokban" - magyarázza az egyik bányász. A felvétel végén pedig nagy lelkesedéssel, karöltve éneklik a himnuszt, és együtt kiáltják: "Éljen Chile, és éljenek a bányászok!"

Az Atacama-sivatagban lévő San José-i réz- és aranybányában rekedt 33 bányász mentése előreláthatólag 100 napig is eltarthat, mivel kiszabadításukhoz egy 66 centiméter átmérőjű alagutat kell fúrni. A legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy a föld állaga nem stabil.

A bányatulajdonos San Esteban chilei cég azonban minden felelősséget hárít magáról, és nem tett még semmit a bányászok helyzetének javítása érdekében, mivel állítólag megfelelő eszköze és pénze sincs a mentési munkálatokra.

A vájárok megmentéséhez szükséges alagút fúrását így az állami Nemzeti Bányaipari Vállalat végzi majd 1,7 millió dolláros költségen. A chilei kormány a NASA-tól is segítséget kért, mivel a mélyben rekedt bányászok helyzete összehasonlítható a hónapokig űrállomásokon tartózkodó asztronautákéval. Az amerikai űrkutatási hivatal szakértői várhatóan jövő hét elején érkeznek meg a szerencsétlenség helyszínére.

Közben csütörtökön az egyik mélyben rekedt munkás családja pert indított a bányatulajdonos cég, valamint az állami tulajdonban lévő Nemzeti Földtani és Bányászati Szolgálat (Sernageomin) ellen.

Ez utóbbi kormányzati hivatal felel többek között a bányabiztonsági szabályozásért. A chilei igazságszolgáltatás a San Esteban tulajdonosait, Alejandro Bohnt és Marcelo Kemenyt felszólította arra, hogy a vállalat pénzéből különítsenek el 1,8 millió dollárt a várható kártérítési perekre.

A San Esteban ügyvédei ugyanakkor a hét elején azt nyilatkozták, hogy a San José-i bánya beomlása, és így a bevételek kiesése miatt a vállalat csődközeli állapotba került.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×