INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Leszállásra alkalmatlan reptérre zuhant a kínai repülőgép

InfoRádió / MTI
Sajtóértesülések szerint megkérdőjelezhető az éjszakai leszállásra való alkalmassága annak a repülőtérnek, ahol kedd este lezuhant egy utasszállító repülőgép az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartományban. A szerencsétlenségnek 42 halálos áldozata volt.

Míg a baleset okainak kivizsgálása javában folyik, egy kínai lap a helyi repülésbiztonsági szabályokat idézve azt írta szerdán, hogy a tavaly megnyílt repülőtér éjszaka nem üzemelhetne.

A Hszinhua hírügynökség szerint Jicsün város újonnan épült repülőtere erdős völgyben fekszik, és legalább egy nagy kínai légitársaság megfogalmazta már aggályait az éjszakai leszállás biztonságáról.

A China Southern Airlines tavaly augusztusban úgy döntött, nem engedélyezi gépeinek a leszállást napnyugta után, és nappali időszakra tette át járatait, a leszállópálya környezetére, megvilágítására, illetve a széljárás és az időjárási körülményekre hivatkozva.

A Henan Airlines légitársaság brazil gyártmányú, Embraer E-190-es típusú utasszállító gépe kedd este leszálláskor zuhant le.

A kínai sajtó utasok beszámolóira hivatkozva arról ír, hogy landolás után a gép kettétört és meggyulladt. Egy utas szerint leszálláskor erős volt a turbulencia, a gép többször megrázkódott, és a csomagok is kiestek az ülések feletti poggyásztartókból.

A becsapódás súlyosságára utal, hogy a géptörzsnek alig maradt ép része, csak a kiégett farokrész maradt többé-kevésbé egyben. Nyolc holttestet a géptől 20-30 méterre találták meg.

Korábbi hírekkel ellentétben nem 43, hanem 42 halottja van a balesetnek, s 53-an csodával határos módon túlélték a szerencsétlenséget.

A sérültek között van a gép pilótája is, de egyelőre nem tudják kihallgatni.

A gép fekete dobozát már megtalálták. A katasztrófa okainak kivizsgálásába bekapcsolódnak a brazil Embraer repülőgépgyártó cég szakértői is.

A címlapról ajánljuk