INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Hatalmas veszteség érte a pozsonyi repülőteret

InfoRádió / MTI
Félmillióval csökkent a pozsonyi repülőtér utasforgalma tavaly, az üzemeltető pedig minden korábbinál nagyobb veszteséggel zárta az évet, főként a SkyEurope és Seagle Air csődje miatt.

A légikikötőt üzemeltető társaság éves beszámolója szerint az utasforgalom 1,7 millióra csökkent 2009-ben az egy évvel korábbi 2,2 millióról. A cég adózás utáni vesztesége 2,7 millió euró volt, az előző évi 800 ezres nyereség után.

Szerdai szlovák sajtójelentések szerint a reptér arra számít, hogy az idén folytatódik a visszaesés; a bevétel a tavalyi 29 millió euróról 27 millióra csökkenhet, a veszteség pedig elérheti a 4,4 millió eurót. Az utasforgalom az idei első félévben 8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, összesen 697 ezer utas fordultak meg a repülőtéren.

A nemzetközi légi forgalom dinamikus bővülése ellenére végbement visszaesés fő oka a SkyEurope szlovák-osztrák diszkont légitársaság és a charterjáratokra szakosodott szlovák Seagle Air csődje. A két fizetésképtelen cég 6,5 millió euróval tartozik a pozsonyi repülőtérnek.

Jan Figel közlekedési miniszter utasítására szeptember 9-re rendkívüli közgyűlést hívtak össze. A minisztérium erősíteni kívánja a társaság pénzügyi helyzetét és egy stratégiai partnert kíván bevonni a repülőtér üzemeltetésébe - közölte az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint Martin Krajovic, a közlekedési tárca szóvivője.

A címlapról ajánljuk