eur:
393.14
usd:
367.3
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Patthelyzet az osztrák koalícióban

Patthelyzet alakult ki az osztrák koalícióban a kormány keddi ülésén két állami vállalat támogatása körül kialakult vita miatt.

Doris Bures, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) soraiba tartozó közlekedési miniszter csak azzal a feltétellel akar hozzájárulni a Verbund energiatermelő vállalat tőkeemeléséhez, ha a koalíciós partner Osztrák Néppárt (ÖVP) beleegyezik, hogy az Osztrák Szövetségi Vasút (ÖBB) is kapjon támogatást, illetve hogy a kormány dolgozzon ki egy minden állami vállalatra érvényes tervet. A Verbund feltőkésítését az Osztrák Néppárt (ÖVP) szorgalmazza.

ÖVP-s kormánytagok szerint a két vállalat ügye nem tartozik össze, de elutasította a két kérdés összekapcsolását Werner Faymann SPÖ-s kancellár is.

Az 51 százalékban állami tulajdonú Verbund, a legnagyobb osztrák áramtermelő vállalat milliárdos nagyságrendben akar új vízierőművek építésébe beruházni, s ehhez egymilliárd eurós tőkeemelést akar végrehajtani. Az összegből 510 millió eurót - tulajdoni arányának megfelelően - az osztrák államtól vár. A tőkeemelésről a szeptember elseji rendkívüli közgyűlésen akartak dönteni.

Doris Bures szerint a nyereséges Verbund megsegítésének "kevés értelme van", ha ugyanakkor a nehézségekkel küzdő ÖBB helyzetét "megnehezítik". A miniszter burkoltan az ÖVP korábbi kormányok alatti döntéseit is bírálta.

Bár az állami vasúttársaság az előző évi egymilliárd eurós veszteség után az idén mérsékelt nyereséget mutatott fel, adósságai két év alatt harmadukkal, 18 milliárd euróra emelkedtek. A közlekedési tárca az ÖBB-vel szembeni 300 milliós állami követelés elengedését szeretné elérni, az ÖVP szerint viszont 400 milliós kiadáscsökkentésre és a támogatások ennek megfelelő mérséklésére van szükség a vállalatnál.

A két párt közötti határozott véleménykülönbség már a keddi, a nyári ülésszünet utáni első kormányülés előtt nyilvánvalóvá vált, ezért Werner Faymann és Josef Pröll (ÖVP) alkancellár, pénzügyminiszter hétfőn személyesen próbált meg közeledést elérni a vitában, de eredménytelenül.

Az ÖBB más vonatkozásban is vitára ad alapot az osztrák kormányon belül. Az ÖVP azt kezdeményezte, hogy a vállalatot vegyék fel az állami támogatások és segélyek folyósítását nyilvántartó, úgynevezett átláthatósági adatbankba. A vállalatot hagyományosan a szociáldemokrata érdekkörbe tartozónak tekintik. Előzőleg az SPÖ két, az ÖVP-hez közel állónak tartott érdekcsoportra, a gazdákra és a vállalkozókra fordított támogatások csökkentését javasolta.

Az osztrák számvevőszék nemrégiben bírálta, hogy a közlekedési minisztérium nem ellenőrzi annak az évi 600 millió euró támogatásnak a felhasználását, amit a személyszállításra kap az államtól a vasúttársaság.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×