eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Hajdinapánik Oroszországban

Oroszországban számos nagy élelmiszer-lánc polcairól eltűnt a hajdinakása, a legnépszerűbb köretek egyikének alapanyaga, ahol még kapható, ott az ára a korábbi 4-8-szorosa, s az emberek ötösével-tízesével viszik a csomagokat - a sajtóban hajdinapániknak nevezett jelenséget is az aszály miatti gyenge gabonatermés okozza.

Moszkvában többek között az Auchan hipermarketjeiben, a közepes árkategóriájú Perekrjosztok és az olcsó Pjatyorocska boltjaiban hiánycikk a hajdina.

A hiány oka, hogy a kiskereskedelmi vállalatok beszüntették a felvásárlást, ugyanis miközben áprilisban a termelőknél még 20 rubelbe (1 rubel = 7,21 forint) került a hajdina kilója, most már nem kapható 45 rubel alatt, a boltban pedig a legolcsóbb fajta már egy ideje hiánycikk, ami néha még kapható, kilogrammonként 80 rubelbe kerül.

A termelők pedig az új termésre 40-60 százalékos áremelést javasolnak, mivel idén a 2008-as 942 ezer tonna és a tavalyi 564 ezer tonna után mindössze 430 ezer tonnás termést várnak, s ez jó esetben éppen csak fedezi az átlagos éves szükségletet. Oroszország azonban rendszeresen importál hajdinát Kínából is.

A hajdinakása ára a Roszsztat orosz statisztikai hivatal szerint már három hónapja kúszik felfelé, de az emelkedés augusztusban felgyorsult, a hónap második hetében 7,3, év eleje óta pedig közel 40 százalékot tett ki. A piacokon viszont rövid idő alatt egy kiló ára 20 rubelről 70-re emelkedett.

A vonatkozó jogszabályok lehetővé teszik ugyan, hogy ha a szociális szempontból fontos élelmiszeripari termékek valamelyikének az ára 30 nap alatt több mint 30 százalékkal nő, akkor az állam 90 napra korlátozhatja azt, de az illetékesek még nem nyúltak ehhez az eszközhöz.

A helyzet javulása a szakértők szerint egy-másfél hónap múlva várható, akkor kerül a boltokba az új termés, de az a kereskedők szerint átlagosan legalább 35 százalékkal drágább lesz.

A sajtó arra is felhívta a figyelmet: rendszeresen előfordul, hogy valamely élelmiszerről rémhírek kelnek szárnyra - például néhány éve arról, hogy Ukrajna nem szállít sót Oroszországnak -, majd ezek hatására felmegy az érintett cikk ára, s nem is esik vissza akkor sem, amikor kiderül, hogy a híresztelésnek nem volt semmi alapja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×