INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Megfenyegették Szabadkán a VMSZ aktivistáit

InfoRádió / MTI
Feljelentést tett a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a szabadkai rendőrség két ismeretlen munkatársa ellen, akik halálosan megfenyegették a párt plakátragasztó aktivistáit - jelentette kedden a Vajdaság Ma délvidéki hírportál.

A VMSZ két fiatal aktivistája múlt szombaton éppen a Szent István-napi ünnepség előtt ragasztott ki plakátokat Szabadka belvárosában, amikor megállt mellettük egy rendőrautó, és igazoltatta őket.

A két érintett fiatal elmondása szerint rövidesen odaérkezett egy civil rendszámú autó is, amelyből egy egyenruhás rendőr szállt ki, aki - meglátva a plakátokat rajta a magyar címerrel és a VMSZ logójával - azt mondta: "ezeket mind a falhoz kellene állítani, és lelőni".

Az aktivisták beszámolója szerint a rendőr azt állította, hogy a plakátok fára való kiragasztása bejelentési kötelezettséggel jár, és emiatt akár 50 ezer dinárra is megbüntethetné őket. Azt is mondta, hogy "bevihetné őket az őrsre, és ott sortűzzel lelövethetné őket".

Az aktivisták megdöbbentek a hivatalos személy szavai hallatán, aki megítélésük szerint - a vállapjából ítélve - magasabb rendfokozatú rendőr lehetett. A fiatalok próbáltak arra hivatkozni, hogy a szóban forgó rendezvény be volt jelentve, és maga Orbán Viktor kormányfő a vendég. Ennek ellenére a rendőrök, mielőtt elmentek, felszólították őket, hogy szedjék le a fákról a már kiragasztott plakátokat.

Az aktivisták azt mondták, előzetesen utánajártak, hogy lehet-e a fákra plakátot ragasztani. Õk úgy tudták, a szabályok ezt nem tiltják, csak arra kell ügyelni, hogy a ragasztó ne sértse meg a fát.

Az eset miatt Pásztor István, a VMSZ elnöke hétfőn tett feljelentést - értesült a Vajdaság Ma.

A címlapról ajánljuk