eur:
389.7
usd:
363.56
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ebből van nagyon elegük a görögöknek

A görög lakosság túlnyomó többségének elege van a korrupcióból, a kenőpénzfizetés rendszeréből - derül ki a Transparency International (TI) által készített tanulmányból, amelyből német lapok idéztek szombaton.

A korrupció ellen világszerte harcoló szervezet szerint a görögök 92 százaléka helyteleníti, hogy kenőpénzt kell fizetniük ügyvédnél, orvosnál, bankokban vagy hivatalokban. Kilencvenhat százalékuk szorgalmazza, hogy következetesen büntessék meg azt, aki csúszópénzt fogad el.

A felmérésbe bevont emberek 75 százaléka szeretné, ha hazájukban nagyobb függetlenséget élvezne az igazságszolgáltatás. Csaknem ugyanekkora az aránya azoknak, akik széles körű felvilágosító hadjáratot szorgalmaznak a korrupcióról. A TI a tavaly végzett felmérés során több mint 6000 elnőtt korú görög véleményét kérdezte meg.

A szervezet riasztónak nevezi a megkérdezettek véleményét az országban fennálló gyakorlatról. Kilencvenhét százalék bevett dolognak nevezte, hogy kenőpénzt kell fizetni, ha valaki gyorsabban akar jogosítványhoz vagy forgalmi engedélyhez jutni.

Csak egy százalékkal alacsonyabb azoknak az aránya, akik széles körben szokásos dolognak nevezték köztisztviselők megvesztegetését egy építési engedély beszerzése érdekében. Nyolcvannégy százalék nem talál kivetnivalót azon, hogy kenőpénzzel le lehet rövidíteni a várakozási időt az orvosoknál.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×